Nagyvilág

Fehéroroszországban több mint ezer büntetőeljárás indult ellenzékiekkel szemben

Több mint ezer büntetőeljárás indult az utóbbi nyolc hónap során fehérorosz ellenzéki aktivistákkal és a kormányellenes tüntetések résztvevőivel szemben – közölte a Vjaszna nevű emberi jogi szervezet hétfőn.

  • A jogvédők szerint csaknem 730 személy neve ismert, akivel szemben az elnökválasztással, illetve az azt követő tüntetésekkel kapcsolatban eljárás indult. A Vjaszna állítása szerint közülük 182 ember politikai fogolynak minősíthető.
  • A hivatalos állami regisztrációval nem rendelkező jogvédő szervezet emellett a belügyminisztérium adataira hivatkozva közölte azt is, hogy hivatalos személy megsértése miatt több mint 320 per indult.
  • A fehérorosz főügyészség egyébként hétfőn az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte Paval Latuskának, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagjának a kézre kerítéséhez.

A minszki főügyészség december 21-én indított eljárást az ellenzéki Koordinációs Tanács tagjai, Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetője, Paval Latusk, Marija Kalesznyikava, Makszim Znak, Olha Kovalkova és mások ellen radikális szervezet létrehozása és vezetése vádjával.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az azóta tartó hét végi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenka ugyanakkor nem hajlandó lemondani, ehelyett valamifajta alkotmányreformot ígért. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, s a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik