Nagyvilág

Őrizetbe vették Navalnijt Moszkvában

MTI/AP/Mstyslav Chernov
MTI/AP/Mstyslav Chernov

A Podeda légitársaság gépének eredetileg Vnukovóban kellett volna leszállnia, de azt a repteret lezárták. Így aztán végül a seremetyevói repülőtéren landolt a gépe – adta hírül az MTI.

Amint az várható volt, ahogy Alekszej Navalnij orosz földre lépett, az orosz hatóságok őrizetbe vették, és elvezették az ellenzéki politikust a seremetyevói repülőtér útlevél-ellenőrzéséről.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kedden keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben kezdeményezte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. Az MTI tudósítása szerint az FSZIN vasárnap este közölte, hogy a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad. A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el.

Kapcsolódó
A hazatérő Navalnij letartóztatására készülnek
Nem tudni, hogy hazautazik-e végül.

A Die Welle tudósítása szerint Berlinben, mielőtt a gépe felszállt volna, Navalnij még optimistán nyilatkozott: azt mondta, nagyon boldog, és biztos benne, hogy minden rendben lesz. Az arra utaló kérdésekre, hogy érkezésekor őrizetbe vétel várja, annyit mondott: „Hogy letartóztatnak landoláskor?! Olyat nem lehet csinálni.”

De közvetlenül a landolás után is még bizakodó volt.

„Nagyon boldog vagyok, hogy megérkeztem, ez a legjobb napom az utóbbi öt hónapban” – a  hvg.hu tudósítása szerint ezt mondta néhány perccel az őrizetbe vétele előtt Alekszej Navalnij. Hozzátette, hazamegy, mert igaza van, mivel az összes ellene indított büntetőeljárás koholt ügy. „Nemcsak az igazság áll az oldalamon, de a bíróság is. Semmitől nem félek, és önöket is arra hívom fel, hogy ne féljenek” – fogalmazott.

Navalnij szóvivője, Kira Yarmysh a Twitteren arról írt, hogy a hatóságok nem indokolták, miért viszik el a férfit, illetve azt sem engedték, hogy Navalnijt az őrizetbe vételkor elkísérje az ügyvédje, ő ugyanis egy perccel hamarabb haladt át az útlevél-ellenőrzésen.

Miközben Moszkvában várták a Navalnijt szállító gép érkezését, az ellenzéki politikus több hívét már őrizetbe vették.

Moszkva, 2021. január 17. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egyik támogatóját õrizetbe veszik a rendõrök a moszkvai vnukovói nemzetközi repülõtéren 2021. január 17-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Navalnij Berlinből érkezett, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

A rendőrség a politikus járatának megérkezését megelőzően őrizetbe vett több ellenzéki aktivisták, köztük Navalnij fivérét, Oleget, a munkatársai közül Ljubov Szobolt és  Ruszlan Saveggyinovot, valamint beszorította a híveit a váróterem egyik szegletébe.

A hatóságok Szentpéterváron is feltartóztattak több, a politikus moszkvai fogadtatására utazni készülő aktivistát és újságírót is.

A nyitóképen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és felesége, Julia megérkezik a Moszkva közelében lévő seremetyjevói repülőtérre 2021. január 17-én. MTI/AP/Mstyslav Chernov

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik