Nagyvilág

Észak-Korea tengeralattjáróról indítható rakétát mutatott be

Észak-Korea új, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát mutatott be, amely az állami média szerint a „világ legerősebb fegyvere” – írta meg a BBC.

Az állami média híradása szerint a fegyverek közül többet azon a katonai parádén is felvonultattak, amelyen Kim Dzsongun is részt vett és amelyre néhány nappal Joe Biden beiktatása előtt került sor. Az időzítés azért sem lehet véletlen, mert az észak-koreai elnök egy politikai megbeszélésen azt mondta: az Egyesült Államok hazája „legnagyobb ellensége”.

Az észak-koreai állami média által közzétett képeken az látható, ahogyan legalább négy nagy, fekete-fehér rakétát vonultattak fel el a zászlókat lengető tömeg előtt. A Sung téren tartott eseményen gyalogos katonákat, tüzérséget és harckocsikat is bemutattak. A csütörtöki eseményen azonban nemtették közszemlére Észak-Korea legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétáját (ICBM), amelyet a mostaninál sokkal nagyobb katonai felvonuláson mutattak be októberben. Ez a rakéta képes arra, hogy nukleáris robbanófejeket juttasson el az Egyesült Államok bármely pontjára, a BBC szerint  mérete még gyakorlott elemzőket is meglepte tavalyi bemutatásakor.

KCNA VIA KNS / AFP Fotó: KCNA/KNS/AFP

Kim Dzsongun a Koreai Munkapárt VIII. kongresszusának zárónapján országa katonai képességeinek kiépítését és nagyobb nukleáris elrettentést sürgetett a helyi média szerint.

Mindent meg kell tennünk a nukleáris elrettentés további növelése érdekében miközben kiépítjük a legerősebb katonai képességeket

– idézte Kimet a kommunista állam hírügynöksége.

A pártkongresszus hétfőn választotta meg a Koreai Munkapárt új főtitkárává Kim Dzsongunt. A szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza Kim egyeduralmát. A tisztség betöltetlen volt a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsongil halála óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik