MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/pool
Nagyvilág

Korábbi moszkvai nagykövetet jelöl a CIA élére Joe Biden

William Burns korábbi oroszországi nagykövetet jelöli a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök – írja az MTI.

Burns, aki jelenleg a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békért nevű szervezet elnöke, korábban harminchárom évet töltött el az Egyesült Államok külügyi szolgálatában. Barack Obama – szintén demokrata párti korábbi elnök – kormányában helyettes államtitkárként is dolgozott, ezt megelőzően pedig az Egyesült Államok oroszországi és jordániai nagykövete is volt.

Bill Burns több évtizedes gyakorlattal rendelkező nemzetbiztonsági szakértő, aki jól átlátja azokat a globális fenyegetéseket és kihívásokat, amelyekkel országunknak szembe kell néznie

– mondta videóüzenetében Joe Biden. A megválasztott amerikai elnök úgy fogalmazott: “az amerikai nép nyugodtan alhat majd, ha William Burns lesz a CIA igazgatója”.

A hatvannégy éves Burns – aki korábban nem dolgozott hírszerző tisztként – nyilatkozatában úgy fogalmazott: “Óriási tiszteletet tanúsítok a CIA-ban dolgozó kollégáim iránt, a világ kemény helyein szolgáltam velük együtt, és közvetlenül láthattam azt a bátorságot és profizmust, amelyet felmutattak”.

Amennyiben megerősítik pozíciójában, William Burns Gina Haspelt, a CIA első női igazgatóját váltja majd a Központi Hírszerző Ügynökség élén.

Kiemelt kép: Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA logója a szervezet Virginia állambeli Langleyben levő székháza padlóján Donald Trump új amerikai elnök látogatása alatt 2017. január 21-én. (MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/pool)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!