Nagyvilág

Kim Dzsongun állítja, Észak-Korea jelentősen bővíteni tudja nukleáris arzenálját

AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
A diktátor beszélt az Egyesült Államkról is.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint nem változik országa irányában Washington ellenséges politikája, akárki foglalja is el a Fehér Házat, szavait szombaton idézte Észak-Korea állami hírügynöksége, a KCNA. A kommunista ország diktátora a Koreai Munkapárt kongresszusán nevezte ismételten az Egyesült Államokat Észak-Korea legnagyobb ellenségének és fejlődése fő gátjának.

A KCNA később idézte Kim Dzsongunnak a kongresszuson elhangzott beszédéből azt is, hogy az amerikai-észak koreai kapcsolatok megújításának kulcsa az Egyesült Államok kezében van. Kim burkolt fenyegetésként beszámolt arról, hogy országa számos csúcstechnológiájú fegyvert fejleszt, és képes jelentősen kibővíteni nukleáris arzenálját.

De hozzátette, hogy Észak-Korea elsőként nem vetne be nukleáris fegyvert az Egyesült Államok ellen, és hajlandó tárgyalni Washingtonnal. Megfigyelők szerint Kim ezzel máris nyomás alá akarja helyezni az új amerikai kormányt.

Január 20-án Joe Biden váltja a leköszönő Donald Trumpot a Fehér Házban. Biden – aki Barack Obama előző elnök alelnöke volt – választási kampányában orgyilkosnak nevezte Kim Dzsongunt, Észak-Korea pedig olyan veszett kutyának bélyegezte Bident, amelyet bottal kell agyonütni. Biden októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe.

Donald Trump ugyan történelmi jelentőségű eseményként háromszor is találkozott Kim Dzsongunnal  és „nagyszerű fickónak” nevezte , de nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.

Kapcsolódó
Kim Dzsongunt úgy kezeljük, mintha Dr. Genya lenne, pedig tényleg gonosz és veszélyes
Megfontolt gyilkosságokkal, nukleáris fegyverek kifejlesztésével és a lakosságnak tett apró engedményekkel Kim Dzsongunnak sikerült bebetonoznia a hatalmát – állítja Anna Fifield, akivel az észak-koreai diktátorról szóló könyve immáron magyarul is olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik