Nagyvilág koronavírus

Naponta 70 ezer embert terveznek beoltani Olaszországban

Az oltási programban azonban óriási különbségek vannak a régiók között.

Naponta 70 ezer ember beoltása a cél Olaszországban, de ennek végrehajtása akkor lehetséges, ha megérkezik a Pfizer és a BioNTech vakcinájának újabb félmillió adagja – jelentette ki Roberto Speranza egészségügyi miniszter a Euronews cikke szerint. Március végére már 6 millió embert szeretnének beoltani.

Az országra jellemző különbségek azonban az oltási programban is megmutatkoznak, ugyanis miközben a Róma-központú Lazióban, valamint Toszkánában és Venetóban január első hetének végéig a tervezett oltások több mint 70 százalékát beadták, két szegényebb déli régióban, Calabriában és Szardínián még a 10 százalékot sem sikerült elérni. Kivételt képez a leggazdagabb régió, Lombardia, ahol az oltási terv mindössze 20 százalékát sikerült teljesíteni.

Az eddig beoltottak nagy része egészségügyi dolgozó, de amint februárban megérkezik a Moderna oltóanyaga, a 80 éven felüliekkel megkezdik a lakosság beoltását is. Őszre mindenkit be szeretnének oltani, aki kéri, ugyanakkor a felmérések alapján a lakosság fele még szkeptikusan áll az oltáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik