Nagyvilág koronavírus

Nem engedték be Kínába a WHO embereit, akik a koronavírus eredetét szeretnék vizsgálni

AFP
AFP

Megtagadták az országba való belépést a kínai hatóságok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csapatától, amely Vuhan városában vizsgálná a koronavírus eredét – írja a BBC.

Elsőként a WHO két embere indult el Kínába, ám az egyiküknek vissza kellett fordulnia, míg a másik jelenleg egy harmadik országban várakozik. A WHO szerint munkatársaik nem kapták meg a vízumot a beutazáshoz.

A WHO-nak hónapokig húzódó tárgyalások után decemberben sikerült megállapodnia Pekinggel, hogy januárban egy tízfős nemzetközi szakértői csoportot küldhet Kínába azzal a céllal, hogy megvizsgálják a járvány állati eredetét, és azt, hogy pontosan hogyan terjedt át a vírus az emberekre.

A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus azt nyilatkozta, nagyon csalódott, hogy Kína még nem véglegesítette a csapat beutazási engedélyét, mivel ketten már kedden útnak indultak, többeknek pedig az utolsó pillanatban kellett lefújniuk az utat. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a kínai hatóságok felgyorsítják az eljárást, és szakembereik rövidesen megkezdhetik a munkát.

A Covid-19-et a közép-kínai Vuhanban azonosították először 2019 végén. Kezdetben úgy gondolták, hogy a vírus egy egzotikus állatokat kínáló piacról származik, itt ugrott át az állatokról az emberekre. A vírus eredete továbbra is erősen vitatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik