Nagyvilág koronavírus

Dánia is kénytelen szigorítani

Tovább korlátozzák az összejövetelek résztvevőinek számát és az otthoni munkára ösztönzik a lakosságot.

A dán kormány bejelentette kedden, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében legfeljebb öt főben korlátozza az összejövetelek résztvevőinek számát, és azt javasolja a polgároknak, hogy mondják le a tervbe vett magánjellegű találkozóikat – írja az MTI. Mette Frederiksen miniszterelnök szerint „újfajta és aggasztó fejleménye” a járványnak az, hogy terjed az országban a vírus különösen fertőző változata, amely a december közepén bukkant fel Délkelet-Angliában.

Szerdától az eddigi tízről ötre csökkentik az összejövetelek résztvevőinek megengedhető számát. A kormány arra szólította a polgárokat, hogy ennél többen ne vegyenek részt az otthonukon kívüli tartott találkozókon, és lehetőleg otthonról végezzék a munkájukat. Az intézkedés egyelőre január 17-ig lesz érvényben. A kormány azt tanácsolta az embereknek, hogy bevásárláskor tartsanak egymástól kétméteres távolságot.

Dániában nő az új vírusváltozathoz köthető esetek száma, olyannyira, hogy Magnus Heunicke egészségügyi miniszter szerint február közepére feltehetően ez variáns kerül túlsúlyba az országban. Frederiksen szerint a kormány azt fontolgatja, hogy Nagy-Britannia után szigorúbb utazási korlátozásokat vezet be azokkal országokkal, például Dél-Afrikával szemben is, ahol a szóban forgó vírustörzs felütötte a fejét.

A dán kormány december végén január közepéig meghosszabbította a legtöbb bolt ideiglenes zárlatát, kivételt képeznek a gyógyszertárak, az élelmiszerboltok és a szupermarketek. A bárok, kávézók és éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelés, a színházak, mozik, múzeumok, állatkertek, tornatermek, uszodák és sportközpontok zárva vannak.

Az 5,8 milliós Dániában eddig 173 ezer koronavírusos-esetet regisztráltak, és 1420-an haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik