Nagyvilág koronavírus

Egy éve ilyenkor: „ismeretlen vírusos tüdőgyulladás ütötte fel a fejét Közép-Kínában”

Getty Images
Getty Images

Egyelőre ismeretlen vírusos tüdőgyulladás ütötte fel a fejét Közép-Kínában – írta pontosan egy évvel ezelőtt, 2020. január 5-én az MTI.

Lapunk már két nappal korábban a CBS News alapján írt arról, hogy egyre több vírus okozta tüdőgyulladásos esetet rögzítenek Kína középső részén. Ez a hír 27 esetről szólt, és arról, hogy többen a 2002-es SARS-járványhoz hasonlótól tartanak. Az végül 349 ember halálát okozta Kínában, és 774-ét világszerte.

A január 5-ei beszámoló szerint a tüdőgyulladást okozó vírus már 59 embert fertőzött meg Vuhanban a helyi hatóságok közlése alapján. Hongkongban nyolc embert kezelnek lázzal és légzőrendszeri tünetekkel, miután látogatást tettek a közép-kínai városban – írta a hírügynökség a South China Morning Post hongkongi lap nyomán.

A vuhani egészségügyi hatóságok azt hangsúlyozták: sem atípusos tüdőgyulladásról (SARS), sem pedig a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttesről (MERS) nincsen szó, de a vírustörzs végleges azonosítása még folyamatban van.

A hír alapján a fertőzés egy helyi halpiacról indult el, a piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. A fertőzötteken kívül 163, velük kapcsolatba került embert helyeztek orvosi megfigyelés alá – írta az MTI, a helyi források alapján hozzátéve, „az előzetes vizsgálat során

nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne, és a fertőzötteket kezelő orvosi személyzet tagjai közül senki sem betegedett meg.

Arról, hogy egy újfajta koronavírus okozta a tüdőgyulladással járó járványt, négy nappal később értesülhettünk a CCTV kínai állami televízió jóvoltából. Ez a hír már kitért arra, hogy a koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjednek.

Ebben a cikkben összeszedtük, mit tanultunk meg az azóta eltelt egy évben a világjárványt okozó új koronavírusól:

Kapcsolódó
Ezt tanultuk meg egy év alatt a koronavírusról
Sokat, de még mindig nem eleget tudunk arról a vírusról, ami teljesen átírta a mindennapjainkat.

Arról pedig már tavaly áprilisban írtunk, hogy Kína mindent megtett az új vírus megjelenésének eltitkolásáért.

A 2021. január 5-ei adatok alapján a Covid 19-járványban eddig 86 millió 195 ezer ember fertőződött meg, és 1 millió 863 ezren hunytak el. Magyarországon a hivatalos adatok alapján minden ezredik ember meghalt a koronavírus szövődményeiben.

Kiemelt képünk január 17-én készült egy vuhani kórháznál, miután a helyi hatóságok beszámoltak a koronavírus második halálos áldozatáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik