Nagyvilág

Elsötétült több kínai nagyváros

Tang Ke / XINHUA / Xinhua via AFP
Tang Ke / XINHUA / Xinhua via AFP

Több kínai nagyvárosban lekapcsolták az áramszolgáltatást, mert a kormány úgy döntött, hogy spórolni kell az energiával – írja a CNBC. A döntés indokát szakértők abban látják, hogy informálisan tilalmat rendeltek el az ausztrál szén behozatalára.

Kína és Ausztrália viszonya egyre feszültebb az utóbbi időben. Ausztrál részről ennek a fő indoka a kínai tőke terjeszkedése a kontinensen. Kína pedig azon húzta fel magát, hogy a canberrai kormány nagy támogatója volt annak a kezdeményezésnek, hogy egy független szakértőkből álló csapat vizsgálódjon Kínában, a koronavírus-járvány kialakulásának okait kutatva.

A kínai már tavaly év végén spórolásra utasította a szénerőműveket, és ugyan ezt a tiltást feloldották, az ausztrál szénimport nem indult be. Így a világ legnagyobb szénfelhasználója – amely nagy részben függ az ausztrál széntől – ellátási gondokkal néz szembe, ennek egyenes következménye a városok elsötétülése.

A kínai hatóságok szerint a kettőnek nincs köze egymáshoz: az áramszünetek annak köszönhetőek, hogy különösen sok energiát használnak mostanság a háztartások, és közben karbantartásokat is végeznek a hálózaton.

Az adatok azt mutatják, hogy Kína 11 százalékkal több áramot használt decemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szénimport pedig 44 százalékkal esett vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik