Nagyvilág

Egyenként több mint 10 éves börtönbüntetést szabtak ki három újságíróra Vietnámban

AFP
AFP

Súlyos börtönbüntetéssel sújtották Vietnam Független Újságírószövetségének (IJAVN) három újságíróját a kommunista országban „államellenes propaganda” terjesztése miatt – közölte kedden Ho Si Minh-város népi törvényszéke – írja az MTI.

Pham Chi Dungnak, az IJAVN elnökének 15 évre kell börtönbe vonulnia – közölte Dang Dinh Manh, az újságíró védője. Társait, Nguyen Tuong Thuyt és Le Huu Minh Tuant tizenegy év szabadságvesztésre ítélték – tette hozzá az ügyvéd.

Jogvédők az ítéletet és a fogva tartás körülményeit egyaránt bírálták.

A bíróság egyik érvelésemet sem fogadta el

– mondta Dang Dinh Manh.

Vu Quoc Ngu, a Defend the Defenders (Védjük a Védelmezőket) nevű jogvédő csoport igazgatója szerint a három férfit hónapokon keresztül tartották magánzárkában, és csak a per előtt nem sokkal vehettek igénybe jogi védelmet.

Ez az ítélet rávilágít arra, hogy a vietnami hatóságok teljességgel megvetik a szabad sajtót

– fűzte hozzá egy másik jogvédő.

Dung 2014-ben alapított a sajtószabadságért síkra szálló Vietnam Független Újságírószövetségét, amelyet a helyi hatóságok illegális szervezetté nyilvánítottak. Az 54 éves férfi korábban a belügyi és biztonsági minisztériumnak dolgozott Ho Si Minh-városban. Húsz éves szolgálatot követően 2013 decemberében távozott tisztségéből arra hivatkozva, hogy a Vietnami Kommunista Párt nem szolgálja és nem képviseli többé a nép többségének érdekeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik