Nagyvilág

Lukasenka titkosszolgálata állhat egy újságíró 2016-os meggyilkolása mögött

A fehérorosz titkosszolgálatok Aljakszandr Lukasenka elnök közvetlen utasítására tervelhették ki a merényletet Pavel Seremet minszki születésű, orosz állampolgárságú újságíró ellen, akit négy évvel az autójába rejtett pokolgéppel öltek meg Kijevben – írja az MTI. Az ukrán médiában ugyanis nyilvánosságra kerültek hétfőn olyan hangfelvételek és anyagok, amelyek ezt támaszthatják alá.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy a birtokába került hangfelvételek egyikén, hangja alapján Vagyim Zajcev, a fehérorosz KGB volt főnöke eligazítást tart az Alfa terrorellenes különleges egység két emberének 2012. április 11-én. Arról beszélnek, hogy az akkor Oroszországban élő és dolgozó Seremetet látványos módon fel kell robbantani úgy, hogy a halála nagy visszhangot váltson ki.

Az elnök (Lukasenka) várja ezeket a műveleteket

– hallható a felvételen.

Az áldozat

A 44 éves minszki születésű, a merénylet idején már öt éve Kijevben élő, orosz állampolgárságú Pavel Seremet 2016 júliusában vesztette életét, miután felrobbant vele az autója a forgalmas reggeli órákban az ukrán főváros központjában. Az újságíró korábban fehérorosz és orosz tévécsatornáknál dolgozott, főként innen vált közismertté és szerzett a szakmájában hírnevet. Ukrajnában az Ukrajinszka Pravda munkatársa volt, és egy ideig az egyik hírrádió műsorvezetője.

A 2008-2012. között rejtett eszközzel készített felvételeken több, Németországban tartózkodó fehérorosz ellenzéki méreggel, robbantással, illetve autójuk megrongálásával való “likvidálásáról” is szó esik Lukasenka fehérorosz elnök utasítására, és a gyilkosságok finanszírozására az államfő állítólag 1,5 millió dollárt különített el – írta a hírportál.

A felvételeken kívül még olyan dokumentumok is napvilágra kerültek, amelyek Seremet megfigyeléséről tanúskodnak.

A hírszerzésen keresztül jutott a birtokába az információ egy általuk nem megnevezett európai országból arról, hogy 2012-es hangfelvételek és dokumentumok kerültek elő, amelyek fontosak lehetnek a 2016-ban elkövetett Seremet-gyilkosság megrendelőinek felderítése szempontjából. Az ukrán rendőrség birtokában lévő és az internetre kikerült hangfelvétel-részleteken “ismeretlen személyek beszélnek Seremet meggyilkolásáról”, felrobbantásáról vagy megmérgezéséről – idézett a rendőrségi közleményből az Ukrajinszka Pravda.

Egy évvel ezelőtt, 2019 decemberében az ukrán rendőrség három személyt gyanúsított meg a merénylet elkövetésével: Andrij Antonenko rockzenészt, kelet-ukrajnai veteránt, Julija Kuzmenko gyermekorvost és Jana Duhar katonai nővért. Eddig egyikük sem ismerte be bűnösségét. Antonenko jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Kiemelt kép: Ukrán helyszínelők vizsgálják a Pavlo Seremet, az Ukrajinszka Pravda hírportál újságírója által vezetett autót, amely felrobbant Kijevben 2016. július 20-án. Seremet életét vesztette. A rendőrség előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságnak minősítette az esetet. (MTI/EPA/Roman Pilipej)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik