Nagyvilág koronavírus

Izrael nagy fölénnyel vezet az oltásversenyben

Nir Keidar / Anadolu Agency / AFP
Nir Keidar / Anadolu Agency / AFP

Eddig Izrael halad a leggyorsabban a lakosság beoltásával, a kilencmilliós közel-keleti országban már több mint egymillió ember megkapta a védettséget garantáló injekciót – írja a BBC.

Pontosan a lakosság 11,55 százalékát oltották be. A második helyen álló Bahreinben ugyanez az arány 3,49 százalék, a harmadik Egyesült Királyságban pedig 1,47 százalék. A BBC rámutat, Franciaországban viszont december 30-ig mindössze 138 embert oltottak be.

A nagy fölénnyel élen álló Izrael december 19-én kezdett oltani, naponta akár 150 ezer embert is képesek beoltani, a terv szerint a 60 éven felüliek, az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetettek kapják meg először a védelmet. A sikerükhöz hozzátartozik, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinájáról már a járvány korai szakaszában tárgyaltak, így jó pozícióban voltak, amikor elkészült. Benjamin Netanyahu miniszterelnök számára politikai okokból is fontos a nagyon gyors siker, mivel éppen újraválasztásáért küzd.

Az izraeli gyorsasággal szemben áll a francia lassúság, amelynek a BBC szerint az Európai Unió is az egyik oka, a brüsszeli központ ugyanis lassabban bólintott rá a vakcinára, mint az izraeli, a brit vagy az amerikai hatóság. Persze a franciák extrém alacsony oltásszámát ez önmagában nem magyarázza, hiszen a németek azért ugyanabban az időszakban 130 ezer embert beoltottak. Ám a franciák összességében is elég szkeptikusak az oltással szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik