Nagyvilág koronavírus

930 ezer forintnyi eurót vesztett minden olasz a koronavírus miatt

Az olaszok 2600 eurót veszítettek tavaly fejenként a koronavírus-válság gazdasági következményei miatt – írja az MTI. Ez a jelenlegi árfolyamon számítva közel 930 ezer forint.

Az olasz CGIA kereskedelmi szervezet szombaton publikált tanulmánya szerint az ország bruttó hazai terméke 9,9 százalékkal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság gazdasági következményei miatt, ami fejenként 2600 euró bevételkiesést okozott az ország polgárainak.

Az olasz kormány 2021-re 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A CGIA szerint a válság előtti szintre 2024-ben jut vissza az ország bruttó hazai terméke.

A kereskedelmi szervezet számításai szerint a lakossági fogyasztás 101 milliárd euróval csökkent tavaly, a 2019-eshez képest 10,5 százalékkal.

A tanulmány alapján a beruházások 13,6 százalékkal csökkentek tavaly Olaszországban, jövőre pedig 7,2 százalékos növekedésükre lehet számítani. Az export tavaly 16,7 százalékkal csökkent, jövőre pedig 10,3 százalékos növekedése várható.

Kiemelt kép: A koronavrus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek karácsonyi bevásárlásukat végzik Milánóban 2020. december 19-én. A koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett szigorú korlátozások eredményének köszönhetően Lombardiában feloldottak néhány korlátozást, de az év végi ünnepek tíz napjára teljes zárlatot rendelnek el, egésznapos kijárási tilalommal Olaszország egész területén. MTI/ANSA/EPA/Matteo Corner

Ajánlott videó

Olvasói sztorik