Nagyvilág koronavírus

A kijárási korlátozások szigorításával kezdi az új évet Szlovákia

Joe Klamar / AFP
Joe Klamar / AFP

A koronavírus terjedésének feltartóztatására bevezetett kijárási korlátozások szigorításával kezdi az új évet Szlovákia, január 1-jével nem találkozhatnak a különböző háztartásokhoz tartozó emberek családlátogatás keretében sem – erről döntött a pozsonyi kabinet csütörtök esti rendkívüli ülésén.

Az emberek ezen felül csak rendkívül indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyük szerinti megyéket. Az intézkedések egyelőre január 24-ig maradnak hatályban.

Sajnos sok ember jön-megy, látogatja egymást, a kórházak pedig összeomlanak

– hangoztatta Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Az új rendelkezések értelmében a szállodák nem fogadhatnak új vendégeket, a sípályáknak pedig be kell zárniuk.

A TASR szlovák hírügynökség Marek Krajcí egészségügyi miniszterre és Ján Mikas országos tisztifőorvosra hivatkozva közölte, hogy a kijárási korlátozások alóli kivételt az üzleti tevékenység, illetve a munkavégzés jelenti, amennyiben azt nem lehet otthonról végezni. További kivételt jelent a létszükségleti cikkek, így például az élelmiszer-, illetve gyógyszervásárlás, a banki, illetve biztosítási ügyintézés, a sürgős orvosi ellátás, vagy a tesztelés koronavírusra, illetve egy közeli hozzátartozó gondozása.

A templomokat bezárják, a nyílt utcán tilos lesz az ételfogyasztás, az éttermekből csak otthoni fogyasztásra vihető étel.

Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában a járvány kitörése óta 179 543 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2138 ember hunyt el a kórban. Krajcí figyelmeztetett, hogy a szlovák kórházakban komoly, ha nem egyenesen kritikus a helyzet. Jelenleg 2672 pácienst kezelnek egészségügyi intézményekben koronavírussal, 3100 egészségügyi időközben kiesett a munkából. Becslései szerint január 11-ig akár a 3600-at is meghaladhatja a kórházakban ápoltak száma. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik