Nagyvilág

Mától Brüsszelben 30 km/óra lesz a maximális sebességhatár az autósoknak

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

A belga főváros radikális intézkedésekkel igyekszik mérsékelni az autóforgalmat, és ennek keretében 2021. január elsejétől a főszabály szerint 50 helyett 30 km/óra lesz a legnagyobb megengedett sebesség az autósok számára, kivéve néhány nagyobb főutat. Elke van den Brandt, a brüsszeli régió közlekedési minisztere a Politicónak nyilatkozva azzal indokolta az intézkedést, hogy a brüsszeli közlekedést biztonságosabbá, a várost pedig barátságosabbá szeretnék tenni.

Van den Brandt szerint az intézkedésnek köszönhetően ötven százalékkal csökken majd a városban a zajterhelés, és a zöldpárti képviselő úgy fogalmazott:

Nincs olyan természeti törvény, amely szerint Brüsszelben autóknak kell lenniük. Ez választások kérdése.

Jelenleg azonban a közterek mintegy hetven százalékát foglalják el az autók a városban, akár közutak, akár parkolóhelyek formájában, és a városvezetés az évtized végére ezt jelentősen csökkenteni szeretné. A politikus is tisztában van vele, hogy az autókat nem lehet teljesen kiűzni a városból, nem is ez a szándékuk, de jóval kevesebb autóval képzelik el a jövőt.

Elke van den Brandt azt is elmondta, a hasonló méretű városokhoz képest a brüsszeliek kevesebben kerékpároznak, ezért reményei szerint a forgalomcsökkentés jótékony hatással lesz a kerékpáros közlekedésre is. A politikus azt a példát hozta fel, miszerint a járványügyi lezárások idején negyven kilométerrel bővítették a város bicikliút-hálózatát, és ennek hatására nyolcvan százalékkal nőtt meg a biciklisek száma. A városvezetés továbbá a gépjárműadót is megnövelné, méghozzá arányosan azzal, hogy mennyit használják a tulajdonosok az autójukat. Van den Brandt szerint a hatalmas autóforgalom és az állandó dugók miatt katasztrofális a levegő minősége, és emiatt átlagosan tizennégy hónappal rövidül meg a brüsszeliek várható élettartama, és reményeik szerint a forgalomcsökkentésnek köszönhetően ez is változni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik