Nagyvilág koronavírus

Angela Merkel elmondta utolsó újévi beszédét

Markus Schreiber / POOL / AFP
Markus Schreiber / POOL / AFP
A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy az összeesküvés-elméletek veszélyesek.

Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó egészségügyi szabályok fegyelmezett betartására kérte az állampolgárokat csütörtökön közzétett újévi üzenetében azzal együtt, hogy a védőoltások új reményt keltenek.

Merkel beszédében a járvánnyal való szembeszállást „az évszázad politikai, szociális és gazdasági feladatának” nevezte. „Nagyon valószínű, hogy ez az utolsó eset, amikor kancellárként szólok önökhöz egy újévi üzenetben”, mondta arra utalva, hogy már két éve bejelentette távozási szándékát a politikából. A 2021. szeptemberi választáson már nem készül indulni az ötödik kancellári megbízatásért.

Nem hiszem, hogy túlzás azt mondanom, hogy az elmúlt 15 évből az utolsó mindannyiunk számára nagyon nehéz volt, és soha nem néztünk az új évre ilyen sok reménnyel,

mondta, és hozzátette, hogy ez így van a félelmek és kételkedések ellenére is. „A társadalmunknak nem szabad elfelejtenie, hogy mennyi ember vesztette el szerettét anélkül, hogy mellette lehetett volna a végső órákban” – mondta.

Merkel felhívta a figyelmet arra, hogy „az összeesküvés-elméletek egyáltalán nem igazak, és veszélyesek”. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Németországban van egy kicsi, de hangos réteg, amely ellenezi a koronavírus terjedése miatt bevezetett szigorításokat.

Dicsérte viszont a nagy többséget, amely tiszteletben tartja a szabályokat, maszkot hord, és tartja a távolságot embertársaitól. „Erre szükség lesz az új évben is” – tette hozzá. „Ezek a napok és hetek nehéz időt jelentenek az ország számára… és ez így marad sokáig. Jó ideig rajtunk múlik, hogyan éljük át ezt a világjárványt” – figyelmeztetett az MTI szerint.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik