Nagyvilág

Eljárást indítottak Navalnij egyik szövetségese ellen

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP
Ljubov Szobolnál házkutatást is tartottak pénteken kora reggel.

Bűnvádi eljárást indítottak pénteken az orosz rendvédelmi szervek Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik szövetségese, Ljubov Szobol ellen. A moszkvai lakásán tartott kora reggeli házkutatás után Szobolt kihallgatásra előállították az orosz Nyomozó Bizottságra – közölte Navalnij és több támogatója. A rendőrség a pénteki házkutatáson elkobozta Szobol számítógépeit és telefonjait.

Navalnij támogatói elmondták, hogy a házkutatással feltehetően arra reagáltak a hatóságok, hogy Szobol felkereste Konsztantyin Kudrjavcev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársának otthonát, és becsöngetett a lakásába. Navalnij korábban azt mondta, hogy a férfinak köze volt az ellene augusztusban elkövetett, sikertelenül végződött mérgezéses merénylethez. Az FSZB tagadta és provokációnak nevezte Navalnijnak ezt az állítását. Az ügyről mi is részletesen beszámoltunk:

Korábban a témában
Filmbe illő módon leplezték le a Navalnijt megmérgező titkosügynököket
A napokban egy nemzetközi újságírócsapat nemcsak azt bizonyította be, hogy az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezető alakját 2020 nyarán, de azt is bemutatták, hogy pontosan kik végezték el a piszkos munkát. Bénák vagy gátlástalanok voltak a leleplezett ügynökök?

Szobolt, aki indulni szándékozik a jövő évi alsóházi választásokon, már hétfőn is előállították egy rövid időre, azt követően, hogy becsöngetett a feltételezett titkosügynök lakásába, ahová azonban nem engedték be. Ivan Zsdanov, a Navalnij vezette az Alap a Korrupció elleni Harcért nevű szervezet ügyvédje elmondta, hogy Szobol ellen magánlaksértés címén indítottak eljárást, ami két évig tartó elzárással büntethető.

Navalnijt augusztusban Németországba szállították, miután rosszul lett egy orosz repülőgépen. Német orvosok szerint az ellenzéki politikust novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A Kreml több ízben tagadta, hogy az orosz hatóságoknak köze lenne a mérgezéshez.

Korábban a témában
Navalnij zseniális trükkel szerezte meg a FSZB-s vallomását arról, hogy az orosz titkosszolgálat tényleg meg akarta őt gyilkolni
Az ellenzéki politikus álnéven hívta fel az FSZB-s különítmény egyik tagját, aki bedőlt a cselnek, és vallomásba kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik