Nagyvilág

27 év börtönt kapott Törökországban egy ellenzéki lap főszerkesztője

JOEL SAGET / AFP
JOEL SAGET / AFP

Több mint 27 éves börtönbüntetést szabott ki szerdán egy isztambuli bíróság kémkedés és terrorszervezet támogatása miatt Can Dündarra, a Cumhuriyet című kormánykritikus lap németországi emigrációba menekült főszerkesztőjére.

Politikai és katonai kémkedés miatt 18 év és 9 hónap börtönt szabtak ki rá államtitkok megszerzése miatt, de az államtitoksértés vádja alól felmentették. Nyolc év és kilenc hónap börtönt pedig fegyveres terrorszervezet támogatása miatt szabott ki rá a bíróság.

Dündar ügyvédei nem voltak jelen a tárgyaláson, mert közölték, hogy nem hajlandóak részt venni egy előre eldöntött, koncepciós per lefolytatásában. Az ügyvédek a bírák lecserélését indítványozták, de kérvényüket elutasították. A bíróság ősszel szökevénnyé nyilvánította Dündart, és minden törökországi vagyonát lefoglalta.

Dündar 2016-ban menekült Németországba, távollétében ítélték el hazájában. A török hatóságok azért fogták perbe a főszerkesztőt és a lap több újságíróját, mert 2015-ben leleplezték, hogy a török kormány fegyvereket szállított szíriai felkelőknek.Az ügy azért robbanhatott ki, mert török csendőrök a határ közelében a kormány utasítása ellenére feltartóztatták a török hírszerzés kamionjait. Azóta a csendőröket is elítélték, mert azzal vádolták meg őket, hogy a 2016-os puccskísérlet felelősének kikiáltott Fethullah Gülen hálózatának tagjai, amelyet Ankara terrorszervezetté nyilvánított.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik