Nagyvilág

Szlovákiában nem lehet majd választani a vakcinák közül

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Szombaton érkezik az első 10 ezer adag Pfizer-vakcina, és vasárnap kezdik meg Szlovákiában a lakosság koronavírus elleni oltását. Az oltási terv kedden került nyilvánosságra.

Kapcsolódó
A szlovák kormány közzétette a koronavírus elleni oltás menetét
Négy körös lesz, az egészségügyi dolgozókkal kezdik.

Szerdán a szlovák egészségügyi minisztérium pontosította a négy körös tervet, és kiderült, hogy húsvétkor, vagyis április elején kerülhetnek sorra az átlagemberek. Az oltás önkéntes alapú és ingyenes lesz.

A terv szerint az oltások négy egymást követő körben zajlanak majd: az elsőben az egészségügyi alkalmazottak, illetve a kritikus infrastruktúrában dolgozók kapják meg az oltást, a másodikban az idősotthonok lakói, krónikus betegek és a 65 év feletti beteg személyek, a harmadik körben a lakosság nagy fertőzésveszélynek kitett rétegei, majd végül a negyedik körben a lakosság fennmaradó, 18 évnél idősebb tagjai.

A szlovák egészségügyi minisztérium egyelőre nem árulta el, hogy ki lesz az első, de sajtóinformációk szerint valószínűleg egy 60 feletti személyről van szó, aki hosszú évek óta az egészségügyben dolgozik.

Szlovákia összesen 17,4 millió vakcinát rendelt hat különböző gyártótól. Az egészségügyi minisztérium nem tervezi, hogy lehetőséget ad az oltásra jelentkezőknek, hogy kiválaszthassák, melyik vakcinát szeretnék, viszont hangsúlyozzák, hogy a megrendelt vakcinák hatékonysága és biztonságossága csaknem azonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik