Nagyvilág

Elkezdték elhagyni a kamionok a brit-francia határon felállított óriásparkolót, de még mindig hatalmas a káosz

William EDWARDS / AFP
William EDWARDS / AFP

Majdnem négyezer teherautó torlódott fel a dél-angliai Manston reptéren felállított ideiglenes parkolóban, miután vasárnap Franciaország lezárta a Nagy-Britanniával közös határát. A határzár oka az volt, hogy a briteknél elkezdett terjedni a koronavírus egy új, az eddigieknél fertőzőbb változata.

A BBC szerint szerdán Franciaország feloldotta a teljes tiltást, a belépés feltétele most a 72 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszt. Az első teherautók már elkezdték elhagyni a parkolót, de több sofőr összecsapott a rendőrökkel Doverben, amíg vártak a negatív tesztjeikre. Egy embert letartóztattak.

A britek még a hadsereget is kivezényelték, hogy segítsék a tesztek menedzselését.

Franciaország még mindig nem engedi be az átlagos brit állampolgárokat, csak a franciákat, azokat a briteket, akik Franciaországban élnek, valamint a teherszállító járműveket.

A doveri kikötő még mindig le van zárva, rendőrsorfal áll előtte. Addig nem is engednek át senkit, amíg a bejáratnál tüntető kamionosok hátrébb nem állnak a járműveikkel.

Többen teljes káoszként írták le, amit a környéken láttak, főleg, miután kiderült, hogy Franciaország mégis megnyitja a határt. A kamionosok egyből elindultak sorban állni, többen idegesek, mert szeretnének hazaérni karácsonyra.

A Telex arról ír, hogy a Waberer’s kétszáz sofőrje is kint rekedt, azt remélik, hogy a csatorna szemközti oldalán, a franciaországi Calais-ban váró buszokkal karácsonyra haza tudják vinni a sofőröket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik