Nagyvilág

Elkobozhatják milliárdokat érő londoni ingatlanait az azeri luxusfeleségtől

Zamira Hajijeva, az azerbajdzsáni állami bank egykori vezetőjének felesége, eddig évente akár egymillió fontot is költhetett a londoni Harrods luxusáruházban. A jelek szerint azonban most kénytelen lesz feladni eddigi életmódját, sőt 15 millió fontot érő házát is, ha nem tudja megmagyarázni, milyen forrásból származik a pénze.

Hajijeva, aki csalás miatt nemrég börtönbe került, elvesztette a vagyon tisztázására kötelező bírósági végzés ellen benyújtott fellebbezését. A Guardian, brit lap szerint az azeri luxusfeleség ügye lehet az Egyesült Királyság első McMafia-esete, amelyben a hatóságok elkobozhatják a tisztázatlan forrásból vásárolt vagyontárgyakat.

A sajtó a BBC sikeres bűnügyi sorozata nyomán McMafia törvényeknek nevezte azt a piszkos pénz elleni rendelkezést, amely lehetővé teszi, hogy akár kormányzati tisztviselőket is magyarázatra kötelezzenek, hogyan halmozták fel az ingatlanvásárlásokba fektetett pénzüket. Ha nem tudják igazolni, hogy törvényes forrásból származik, az ingatlanokat lefoglalhatják. Londonban becslések szerint eddig 90 milliárd font piszkos pénzt fektettek fel.

Amennyiben Hajijeva nem tesz eleget a bírósági felszólításának, az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnügyi Ügynöksége (NCA) összesen 22 millió font értékű ingatlant foglalhat le tőle, beleértve a London központjában, Knightsbridge-ben található otthonát és egy 11 millió fontos Berkshire-i golfpályát.

Graeme Biggar, az NCA gazdasági bűnözés elleni központjának főigazgatója a lapnak azt mondta:

Nincs több jogi lehetőség, amellyel Zamira Hajijeva fellebbezhet a végzés ellen. Most kénytelen lesz átadni az ügynökségnek azokat az információkat, amelyeket kérünk tőle. Ez jelentős előrelépés, hogy a tisztázatlan hátterű vagyonokra vonatkozó rendelkezés a pénzügyi nyomozások hatékony eszköze lehessen. Az eset precedens lehet a jövőben.

Hajijeva tavaly került a címlapokra, amikor a Guardian és több újság közzétette vásárlási szokásait. Kiderült, hogy egyedül a Harrodsban több mint 16 millió fontot költött el 2006 és 2016 között: 24 ezer fontot költött teákra és kávéra, 10 ezret gyümölcsre és zöldségre és 32 ezret Godiva csokoládéra. Emellett 4,9 millió font ékszerekre is jutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik