Nagyvilág koronavírus

900 milliárd dolláros mentőcsomagot fogadnak el az USA-ban

MTI/EPA/Peter Foley
MTI/EPA/Peter Foley

Az amerikai kongresszus megállapodott vasárnap a koronavírus-válság ellensúlyozására hivatott gazdaságösztönző csomagban, és még egy nappal meghosszabbította a kormányzati intézmények finanszírozását, hogy hétfőn szavazhasson a csomagról – írja az MTI.

A 900 milliárd dolláros ösztönzőcsomag a második a járványban, és egyúttal a második legnagyobb az Egyesült Államok történetében. Az elsőt, amely 2300 milliárd dollár értékű volt, márciusban hagyták jóvá, de egyrészt ez a keret néhány héten belül elfogyott volna, másrészt sok szektor alkalmazottai kimaradtak belőle, amit a mostaniban igyekeztek pótolni. A vasárnapi megállapodással biztosított a csomag megszavazása, és Donald Trump elnök is alá fogja írni, mert támogatja a Fehér Ház szóvivője szerint.

A demokrata és a republikánus törvényhozók egymásnak feszülése az ügyben hónapokig tartott, miután a demokraták egy nagyobb összegű csomag elfogadását szorgalmazták, amely lehetőséget biztosított volna a tagállamok és helyi önkormányzatok segélyezésére, míg a republikánusok egy olyan lefaragott csomag elfogadását erőltették, amely a járvány miatt keletkezett adósságok ügyében biztosított volna felelősségvédelmet a vállalkozásoknak.

A pártok úgy tudtak megállapodni, hogy kihagyták a csomagból ezt a két elemet. A csomag révén sok magánszemély kap egyszeri 600 dolláros segélyt, heti 300 dollárral emelik a munkanélküli-segélyt, és hiteltámogatást nyújtanak a vállalkozásoknak.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője mindazonáltal sajtótájékoztatóján kijelentette:

Ha valaki azt gondolja, hogy ez a csomag már elégséges támogatás, az nem tudja, milyen a helyzet az országban.

Fogadkozott, hogy további hasonló támogatásokért fog dolgozni Joe Biden megválasztott elnök január 20-i hivatalba lépése után.

A 900 milliárd dolláros segélycsomaggal együtt szavaz a kongresszus a kormányzati feladatokat jövő szeptemberig finanszírozó, 1400 milliárd dolláros költségvetési keretről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik