Nagyvilág koronavírus

Törökországban egyik napról a másikra több mint tízezerrel esett az új fertőzöttek száma

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 20 ezer 316 ember szervezetében azonosították a SARS-CoV-2 koronavírust, és ezzel öt nap alatt közel 37 százalékkal esett vissza az igazolt fertőzöttek napi száma. A mutató kedden még 32 ezer 102-n állt – derült ki a török egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett jelentéséből.

A napi esetszám heteken át 26 ezer 919 és 33 ezer 198 között mozgott, majd a héten mérséklődni kezdett. A pénteki adat 26 ezer 410, míg a szombati már 22 ezer 195 volt.
A vasárnapi adattal a regisztrált fertőzöttek száma 2 millió 24 ezer 601-re nőtt a 83 millió lakosú országban.

A beszámoló szerint újabb 246 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 18 ezer 97-re emelkedett. A napi mutató november közepén még 90 körüli értékeken járt, azóta lassan és fokozatosan nő, bár néhány napja stagnál. A csütörtöki adat 243, a pénteki a mostanihoz hasonlóan 246, a szombati pedig 241 volt.

A vasárnapi jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább csökkent, 5501-ről 5347-re. Utóbbi értékben október 21-től egészen szerdáig csak emelkedés volt tapasztalható.

A gyógyultak száma 21 ezer 218-cal, 1 millió 800 ezer 286-ra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset csaknem 89 százalékát.

A kis-ázsiai országban mostanáig több mint 22,4 millió vírustesztet végeztek el. Törökországban a december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort nem érintik. Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégénte az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok pedig felfüggesztették a működést. Az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter vasárnap este a Twitteren azt írta, hogy látszik az óvintézkedések és a korlátozások eredménye.

A török kormányzat egyelőre nem jelezte, hogy tervez-e változtatni az érvényes rendelkezéseken. Az biztos, hogy december 31-én este 21 órától január 4-én hajnal 5 óráig kijárási korlátozás lesz érvényben az országban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik