Nagyvilág

Trump Floridába költözne, de leendő szomszédjai ezt megakadályoznák

Eva Marie UZCATEGUI / AFP
Eva Marie UZCATEGUI / AFP
Elegük van a rémálomból, amit jelenléte okozott az elmúlt négy évben, és sikerülhet is megakadályozniuk, hogy beköltözzön birtokára.

Donald Trump még mindig nem akarja elfogadni, hogy elvesztette az amerikai elnökválasztást, és történjen bármi, január 20-án, déli 12 órakor el kell hagynia jelenlegi lakóhelyét, a Fehér Házat, ahova a következő elnök, Joe Biden költözik be. A CNN információi szerint Trump többször is kijelentette tanácsadóinak, hogy nem lesz hajlandó önként elhagyni az épületet hivatali idejének lejárta után, és bár biztosan sokan szeretnék látni, ahogy a volt elnököt kivezetik az épületből, kevés munkatársa hiszi azt, hogy be is váltja majd fenyegetését.

Ahogy egyik tanácsadója mondta a CNN-nek:

Ez csak  egy kibaszott hiszti. Elmegy majd, csak vagdalkozik.

Már csak az a kérdés, hogy hova is fog költözni, amikor el kell hagynia az épületet, ami négy évig az otthona volt. Szülővárosában, New Yorkban nem szívesen látják, és nehéz elképzelni, hogy ne kövessék mindenhova tiltakozók a nagyvárosban.

De maga Trump sem akar a liberális városban lakni, ahol a hatóságok több nyomozást is folytatnak ellene. Az amerikai sajtóban korábban megjelent beszámolók szerint Trump arra készül, hogy a floridai Palm Beach városában lévő, Mar-a-Lago nevű helyre költözik, ahol már el is kezdték renoválni Trumpék lakrészeit, készülve a beköltözésre. Tavaly már hivatalos lakhelyét is oda tette át New Yorkból.

Joe Raedle / Getty Images Donald Trump floridai birtoka

A költözést azonban próbálják megakadályozni Trump leendő szomszédai, akik nem akarják, hogy a volt elnök ott éljen mellettük. Egyikük ügyvédje a héten hivatalos levélben követelte Palm Beach önkormányzatától, hogy ne engedélyezzék Trump beköltözését Mar-a-Lagóba, egy 1993-ban kötött megállapodásra hivatkozva, aminek aláírásával Trump elveszítette a jogot arra, hogy életvitelszerűen ott éljen – jelentette először a Washington Post.

A megállapodást akkor kötötte Trump a városvezetéssel, amikor az akkor még magánlakként használt ingatlant klubbá alakította át. Annak értelmében egy klubtag és Trump legfeljebb huszonegy napot tölthet el az épületben, és egyhuzamban maximum hét napot. Ezt Trump az elmúlt négy évben rendszeresen megszegte. A Washington Post számításai szerint legalább harminc alkalommal utazott a „Téli Fehér Ház” néven is emlegetett klubba, ahol legalább 130 napot töltött el.

A városvezetés azonban szemet hunyt a szabályszegés felett, az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint azért, mert mégiscsak egy elnökről volt szó, és ez előjogokkal jár. Emiatt volt lehetséges, hogy egy helikopterleszállót is létesíthettek a birtokon, amit a helyi önkormányzati szabályok szerint egyébként nem tehettek volna meg. Azt azonban el kell bontani, miután Trump már nem lesz elnök.

A CNN-nek egy környéken lakó ember elmondta, hogy a Palm Beachben élő, nagy múltra visszatekintő gazdag családoknak évek óta elege van Trumpból, és rendszeresen nyújtottak be panaszokat ellene a városvezetésnél a zaj, a közlekedési dugók és a biztonsági intézkedések okozta kellemetlenségek miatt. A Palm Beach Post emlékeztetett arra, hogy a helyi lakosoknak, és a házaknál dolgozó embereknek biztonsági ellenőrzőpontokon kellett átmenniük, amikor Trump éppen Mar-a-Lagóban tartózkodott.

„Négy éven tartó cirkusz volt ott, és elegünk van belőle” – mondta el a CNN-nek egy, a szomszédok hozzáállását ismerő helyi háztulajdonos. Egy másik szomszéd pedig hozzátette:

Rémálom volt.

Most azonban, hogy már nem lesz elnök, és elveszíti a hivatallal járó jogait, a szomszédok igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy betartassák vele az 1993-as megállapodást. A városvezetésnek küldött levélben Reginald Stambaugh ügyvéd közölte, azért hívják fel a figyelmet erre már most, hogy Trumpékat ne érje meglepetésként az ügy, legyen idejük más lakóhelyet keresniük a környéken, és így „elkerülhetnek egy kellemetlen helyzetet”.

A levelet az ügyvéd elküldte az amerikai elnökök védelméért felelős Secret Service-nek is. Trump volt elnökként is a szolgálat védelme alatt fog állni, ami a CNN információ szerint már hónapok óta dolgozik azon, hogy ügynökeiknek legyen megfelelő helye a floridai birtokon. Ha kiderül, hogy mégsem költözhet oda, az komoly gondot okozhat az ügynökségnek, aminek gyorsan kéne megfelelő biztonsági intézkedéseket kidolgoznia, és a megfelelő átalakításokat elvégeznie azon a helyen, ahol Trumpék végül lakni fognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik