Nagyvilág koronavírus

Nem akarnak orbanizációt, ezért mondott le a szlovén egészségügyi miniszter

Tobias Schwarz/AFP Pool/dpa
Tobias Schwarz/AFP Pool/dpa

Amint megírtuk, lemondott a szlovén egészségügyi miniszter pénteken – de Tomaz Gantar távozása nem a katasztrofális halálozással magyarázható, hanem azzal, hogy pártja, a DeSUS megvonta a támogatását a jobboldali kormánytól, és nem akar „orbanizációt”.

Gantar a DeSUS nevű nyugdíjaspárt egyik vezető politikusa, aki régóta vitázik a jobboldali SDS vezetője, Janez Jansa (Orbán Viktor szlovén szövetsége) által irányított kormánnyal. Gantar a járvány elleni védekezés miatt állt vitában egy másik kormányzó kispárttal, az SMC nevű tömörüléssel és annak vezetőjével, Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszterrel is.

Az SMC és a Jansa vezette SDS ugyanis a gazdaság működőképességét szem előtt tartva csak mérsékelten alkalmazott Szlovéniában korlátozó intézkedéseket, a járvány így rekordokat dönt. Délnyugati szomszédunkban az egymillióra jutó koronavírus-halálozások aránya az ötödik legmagasabb a világon, a Worldometer péntek délutáni állása szerint.

A Jansa vezette jobboldali kabinet így sem veszíti el egyelőre a többségét. A DeSUS élére nemrég megválasztott Karl Erjavec ugyanis hiába lépteti ki a pártját a koalícióból, a nyugdíjaspárt parlamenti képviselői nem vonták meg a támogatásukat a Jansa-kabinettől. A negyedik koalíciós párt, a kereszténydemokrata NSi szerint a kabinetnek 47 szavazata van a 90 fős törvényhozásban.

Erjavec pártelnök a DeSUS-nak a koalícióból való kilépését azzal indokolta, hogy a nyugdíjaspárt nem akarja Szlovénia orbanizációját, nem akarnak autokratikus rendszert. Erjavec tárgyalt péntek az SMC-vel és annak vezetőjével, Pocivalsekkel is, de az utóbbi bejelentette: nem hagyják ott a kormányt. Ha Erjavecnek sikerülne meggyőzni az SMC-t a kilépésről, akkor – az elmúlt napokban folytatott tárgyalásai nyomán – ő lehetne egy ellenzéki bizalmatlansági indítvány parlamenti benyújtásakor a balliberális ellenzék, a DeSUS és az SMC közös miniszterelnök-jelöltje, és akár egy előrehozott választás sem kizárt Szlovéniában.

Kapcsolódó
Brüsszel megállítaná a Balkánon nyomuló magyar médiabefektetőket
A költségvetési vita után újabb front nyílhat a magyar kormány és Brüsszel között, mivel a szlovén ellenzék mellett az unió is rossz szemmel nézi a magyar médianyomulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik