Nagyvilág koronavírus

Szászország lehet a németek Bergamója

Egyetlen német szövetségi államban sem nő olyan gyorsan a koronavírusos esetek száma, mint Szászországban, és egyre több a haláleset is.

A Focus Online német lap szerint a térségben kialakult állapotok sok tekintetben hasonlítanak arra, ami az olaszországi Bergamóban történt a tavasszal, a járvány első hulláma idején. Egyre valószínűbb, hogy Szászországban is el kell rendelni a különösen magas fertőzöttségű települések lezárást. Lapértesülések szerint a lezárások kérdésével már a szász kormány is foglalkozik.

A lap a kelet-szászországi Görlitz példáján keresztül mutatja be, milyen drasztikusan emelkedett meg a halálesetek száma. A városban az átlagosnak számító hónapokban 120-130 holttestet hamvasztanak a krematóriumban. Decemberben azonban fél hónap alatt 200 temetést tartottak.

Jelenleg úgy dolgozunk, mint egy futószalag

– idézi a lap a városi temető adminisztrátorát. Csütörtökön a görlitzi egészségügyi osztály 14 új, Covid-fertőzéssel összefüggő halálesetet jelentett, a koronavírusos halálozások hivatalos száma ezzel 267-re emelkedett.

Múlt héten a görlitzi járás egyik kórházának orvosigazgatója vallotta be az országban elsőként, hogy az intézmény orvosainak lassan szembesülniük kell a drámai döntéssel, hogy melyik koronás betegen próbálnak meg segítenek, és melyiken nem. Azóta több helyen is eljutottak a teljesítőképességük határáig az egészségügyi intézmények. Szászországi kórházakban rendkívül feszült a helyzet: 3238 embert kezelnek Covid-fertőzéssel, a rendelkezésre álló 1516 intenzív terápiás ágyból jelenleg csupán 185 szabad.

A lap szerint a kiugróan magas fertőzésszám fő oka az lehet, hogy Szászországban, illetve főként az Érchegységben a kisebb, kézműves vállalkozások vannak többségben, ezért Németország más részeivel ellentétben itt nem lehet nagy arányban otthoni munkára engedni az alkalmazottakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik