Nagyvilág

Johnson: Nagyon valószínű, hogy nem lesz brexit-megállapodás

Alexandros Michailidis / Pool Eu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Alexandros Michailidis / Pool Eu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
A brit miniszterelnök szerint a tárgyalási folyamat nagyon súlyos helyzetbe jutott.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nagyon valószínű, hogy nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon – számolt be az MTI. Johnson csütörtök este telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint

a brit kormányfő a megbeszélés során hangsúlyozta azt a véleményét, hogy a tárgyalási folyamat nagyon súlyos helyzetbe jutott, az idő rendkívül szűkös, és most már nagyon valószínűnek tűnik, hogy nem sikerül megállapodásra jutni, hacsak az Európai Unió hozzáállása nem módosul jelentősen.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson kijelentette azt is, hogy ha nem születik megállapodás, az Egyesült Királyság és az Európai Unió barátként válik meg egymástól, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom az ausztráliai típusú feltételrendszer alapján folytatódik.

Ursula von der Leyen csütörtök este kiadott közleményében azt írta, hogy az EU és az Egyesült Királyság között tervezett, átfogó kereskedelmi megállapodás elfogadását célzó tárgyalásokon sok kérdés tekintetében jelentős előrelépést sikerült elérni, azonban a továbbra is fennálló nézetkülönbségek áthidalása nagy kihívást jelent. Ez utóbbiak közül az uniós bizottság elnöke a halászati jogok tisztázásának kérdését emelte ki. Tájékoztatása szerint a tárgyalások pénteken is folytatódnak.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön reményének adott hangot a tárgyalások pozitív kimenetelét illetően. A nap folyamán úgy nyilatkozott, a felek akár már pénteken közös nevezőre juthatnak a továbbra is vita forrását jelentő egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéseiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik