Nagyvilág koronavírus

Karácsonytól újévig gyakorlatilag zárva lesz Dánia

Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP
Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP
Dániában szigorú karantént vezetnek be karácsonyra és az újévre, hogy gátat szabjanak a koronavírus további terjedésének - jelentette be szerdán este Mette Frederiksen miniszterelnök az MTI szerint.

Csütörtöktől bezárnak a bevásárlóközpontok, az egyéb üzletek pedig december 25-től az élelmiszerboltok és a patikák kivételével.

A még tantermi oktatásban részesülő diákokat hétfőtől hazaküldik, bezárnak a szépségszalonok és fodrászatok is.

Egészségügyi ellátórendszerünk le van terhelve. Haladéktalanul cselekednünk kell

– tette hozzá.

Sajnos nagyon komoly a koronavírus-helyzet. Az utóbbi héten 22 ezer fertőzöttet regisztráltak, összehasonlítva az azt megelőző héten azonosított 15 ezer esettel. A negyedik rizikófokozatba léptünk, amely csaknem a legmagasabbnak számít

– ismertette a dán kormányfő.

December 25-e péntektől január 3-ig az ország gyakorlatilag zárva lesz

– hangsúlyozta.

A dán hatóságok arra számítanak, hogy az ország a járvány legsúlyosabb hónapjai előtt áll.

A csaknem hatmillió lakosú országban az utóbbi 24 órában 3692-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Jelenleg 493 Covid-19-beteget kezelnek kórházakban, s ez a szám csak növekedhet a napokban – közölte Magnus Heunicke egészségügyi tárcavezető.

Dániában a járvány kitörése óta csaknem 120 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül 975-en hunytak el a kórban. Az országban a fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt október 23-án tíz főben maximalizálták az összejöveteleket, elrendelték a köztéri maszkviselést és betiltották az este tíz óra utáni alkoholárusítást. Bezáratták a bárokat, vendéglőket, színházakat. A diákokat az ötödik osztálytól fölfelé idő előtti karácsonyi szünetet rendeltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik