Nagyvilág koronavírus

Londonban a középiskolások között terjed a leginkább a koronavírus, kötelező szűrés indul

Londonban és környékén tömeges koronavírus-szűrésnek vetik alá a középiskolás diákokat – jelentette be Matt Hancock. A brit egészségügyi miniszter elmondta, hogy a legutóbbi adatok alapján a 11-18 éves korosztályban terjed messze a leggyorsabban a fertőzés.

A szűrési program egyelőre London hét legfertőzöttebb kerületére, valamint két szomszédos megyére terjed ki, ezeken a területeken minden középiskolás diákot szűrésnek kell alávetni, akkor is, ha nincsenek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik. A kormány az iskolákat továbbra is nyitva akarja tartani.

A miniszter hangsúlyozta: Londonban és környékén a felnőttek körében stagnál a fertőzés terjedésének üteme, de az eddigi tapasztalatokból tudható, ha a fiatalok körében meredeken megugrik a koronavírus-fertőzések száma, azt a veszélyeztetettebb korosztályokban is a fertőzések számának emelkedése követheti.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint az elmúlt egy hétben 113 651 új koronavírus-fertőzést mutattak ki az Egyesült Királyságban, 12,7 százalékkal többet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A kedden kezdődött országos oltási kampány immár 73 kórházban folyik, és két nap alatt több tízezren kapták meg a koronavírus-vakcinát. A jövő héttől az orvosi rendelőkben, karácsonyig az idősotthonokban is elkezdődik az oltások beadása. Ahogy egyre több vakcina válik hozzáférhetővé, a kormány stadionokban és konferenciaközpontokban is oltási központokat hoz létre, és a legtöbben ezeken a helyeken kapják majd meg a koronavírus-oltást.

Az Egyesült Királyságban jelenleg a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kidolgozott vakcinájával folyik az oltás. Ebből az oltóanyagból a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt, és az egészségügyi minisztérium várakozása szerint a vakcinával decemberben több millió embert be lehet oltani. Elkezdték az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának engedélyezési eljárását is, és a brit kormány reményei szerint karácsony előtt ez az oltóanyag szintén forgalomba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik