Nagyvilág

Szijjártónak nincs megalapozott információja arról, hogy a titkosszolgálatoknak köze volna Szájer lebukásához

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén több ellenzéki képviselő is kérdezte Szijjártó Pétert Szájer József ügyéről.

A testület jobbikos elnöke, Stummer János, valamint Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) arról érdeklődött, miként lehet, hogy a külügyminiszter csak napokkal később értesült a történtekről. Szijjártó kifejtette: ugyan a nemzetbiztonsági törvény szerint az ő felügyelete alá tartozó Információs Hivatal (IH) látja el a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön található magyar szervek, létesítmények nemzetbiztonsági védelmét, ez csak a külképviseletekre, az ott dolgozó diplomatákra és munkatársakra terjed ki. Az Európai Parlamentet, képviselőit érintően az IH-nak semmilyen hatásköre nincs, a hivatalra csak saját munkatársainak nemzetbiztonsági ellenőrzése tartozik.

Mivel másokat érintő, életvitellel kapcsolatos információk és jelenségek feltárására, értékelésére irányuló tevékenységet az IH nem végezhet, így mint az ügyben semmilyen hatáskörrel nem rendelkező titkosszolgálatot felügyelő miniszter valóban csak később értesült a történtekről –  mondta Szijjártó. Molnár Zsolt szerint azonban ha olyan esemény történik, amely Magyarország szuverenitását, tekintélyét, diplomáciai, politikai megítélést befolyásolja, azzal minden titkosszolgálatnak feladata van.

Stummer János megkérdezte, nem tartaná-e helyesnek a miniszter a nemzetbiztonsági törvény módosítását, továbbá van-e információ arról, hogy külföldi titkosszolgálati beavatkozás történt Szájer József ügyében. Szijjártó Péter azt felelte: „minden kétséget kizáró” információja nincs. Találgatások és részinformációk vannak, ezekről Bunford Zsolt, az IH főigazgatója zárt ülésen ad tájékoztatást – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik