Nagyvilág koronavírus

Szokatlanul drámai hangon beszélt Merkel a járványról – videó

A német kancellár jóval szigorúbb korlátozások bevezetését sürgeti.

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni – mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Kiemelte, hogy egyetért a tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften) keddi rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány második hullámának megfékezéséhez az eddigi enyhe, részleges zárlat helyett az ország életét messzemenően befagyasztó, kemény zárlatot kell elrendelni. Ez a felismerés egyre inkább terjed, a járvány elleni védekezésért felelős tartományi vezetők körében is.

Ahogy az a mellékelt videóban is látható, szokatlanul szenvedélyes, drámai hangú beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát. Mint mondta, komolyan kell venni a korlátozásokat, és tudatosítani kell, hogy mindenki befolyásolja magatartásával a járvány alakulását. Nem helyes például, hogy a vendéglátásról szóló szabályokat sajátosan értelmezve sokan a vendéglők előtt felállított standoknál gyűlnek össze közös forraltborozásra.

Merkel hangsúlyozta, neki is szívből fáj, hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő tíz napon a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Ha a járvány miatt

az idei karácsony lesz az utolsó a nagyszülőkkel, akkor utólag nagyon bánjuk majd, hogy túl keveset tettünk,

a fertőzésveszély csökkentéséért – mondta a kancellár.

A Leopoldina javaslatával egybehangzóan kifejtette, hogy már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését. Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig kell fenntartani – mondta Angela Merkel.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 20 815 fertőződést szűrtek ki, 20 százalékkal többet az egy héttel korábbi 17 270-nél. A Covid-19-cel összefüggésben minden korábbinál több, 590 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az újakkal együtt 1 218 524 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 932-re emelkedett.

Az új koronavírus miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, keddi összesítése szerint egy nap alatt 78-cal, 4257-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék (2535 beteg) szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 271 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4957 ágy szabad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik