Nagyvilág

Szvjatlana Cihanouszkaja a Magyar Nemzetnek: diktatúra az, amikor „egy ember mindenkitől fél, mindenki más pedig egy embertől”

Claudio Bresciani / MTI / EPA / TT
Claudio Bresciani / MTI / EPA / TT
Az ellenzéki politikus szerint Lukasenka már megbukott, idő kérdése, mikor távozik.

Akik a rendszer legtetején állnak, ők még a régi barátaik üzeneteire sem válaszolnak: vagy ennyire meg vannak félemlítve, vagy figyelik őket. Tudja, mi jellemez egy diktatúrát? Amikor egy ember mindenkitől fél, mindenki más pedig egy embertől.

Ezt mondja a Magyar Nemzetnek a fehérorosz elnökválasztás után Litvániába menekült ellenzéki politikus arra a kérdésre, mekkora a támogatásuk a kormányzati körökben, az állami apparátusokban.  Szvjatlana Cihanouszkaja úgy véli, a minisztériumi dolgozók nagy része sem támogatja Aljakszandr Lukasenkát,

de erről senki nem mert nyíltan beszélni.

Szerinte az Európai Unió eddigi lépései a belarusz elit ellen inkább szimbolikusak voltak, de a kiterjesztett szankciók fájdalmasabbak lesznek, mert a hatalom kiszolgálóit is büntetik majd. Bíznak a gazdasági szankciókban is, mert azokkal lehet valódi nyomás alá helyezni Lukasenkát, aki az alkotmányozással csak az időt húzza, az emberek soha nem bocsátanak meg neki.

Ilyen erőszak, megfélemlítés és kegyetlenkedés nem volt még soha, és ezt a lakosság nem fogja elfelejteni.

Azt mondja, az augusztus 9-ei elnökválasztás óta azért nem nevezte magát soha elnöknek, mert számára a legfontosabb, hogy betartsák a törvényeket. Mivel a hatalom a választási csalások bizonyítékait azonnal eltüntette, nem lehetett egyértelműen igazolni a győzelmét.

Nekem, ahogy Lukasenkának sem, nincs morális jogom rá, hogy elnöknek nevezzem magam, de az emberek hívhatnak így. (…) Nem hiszem, hogy én leszek a legrégebbi, száműzetésben élő elnök, mert biztos vagyok a belaruszokban, biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk.

Nagyon hálás a visegrádi négyek úgynevezett Marshall-tervéért, azt mondja, az lökést adhat a hatalomváltás után a belarusz gazdaság helyreállításához. Szerinte Moszkvában pontosan tudják, Lukasenka megbukott. Cihanouszkaja szerint Putyinék egyelőre nagyon langyosan fogadták az ő megkereséseiket, de a felmérések szerint már a belaruszok sem olyan lojálisak Moszkvához, mint néhány éve.

Az állami hírügynökség tudósítása szerint hétfőn Szvjatlana Cihanouszkaja a washingtoni Atlanti Tanács online konferenciáján arról beszélt, hogy készek együttműködni Oroszországgal, mert nincs más választásuk, de azt kérik, Moszkva hagyjon fel Lukasenka támogatásával.

Kapcsolódó
„A rendőri kegyetlenség már nem olyan sokkoló, mint volt. Száz nap alatt hozzászoktunk”
Több mint száz napja kezdődtek a tüntetések Fehéroroszországban az elcsalt elnökválasztás után. A 24.hu két demonstrálóval beszélt, akik egy valamiben biztosak: nem állnak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik