Nagyvilág

A Brexitről szóló megállapodás feltételei még mindig távoliak tárgyalók szerint

MTI/EPA/Andy Rain
MTI/EPA/Andy Rain

A brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke szerint még mindig nincsenek meg az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodás feltételei – írja az MTI. A két vezető valószínűleg személyesen vitatja meg a továbbiakat a következő napokban.

Boris Johnson és Ursula von der Leyen hétfő este – két napon belül immár másodszor – másfél órás telefonbeszélgetést tartott, a megbeszélésről kiadott közös közlemény szerint elsősorban azért, hogy “leltárt vegyenek fel” a majdani viszonyrendszerről folyó tárgyalásokról.

A Downing Street által ismertetett közlemény szerint Johnson és von der Leyen megállapította, hogy továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek a három  kritikus jelentőségű területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében. Egyetértettek abban is, hogy emiatt nem jöttek létre a feltételei a megállapodás végső formába öntésének.
A közös közlemény ugyanakkor egyenes utalást tesz arra, hogy Boris Johnson és Ursula von der Leyen a következő napokban személyesen tárgyal Brüsszelben a fennmaradt nézetkülönbségekről.

Kiemelt kép: Boris Johnson brit miniszterelnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2020. január 8-án. MTI/EPA/Andy Rain

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik