Nagyvilág

Újabb letartóztatások és rendőri intézkedések voltak Fehéroroszországban

MTI/AP
MTI/AP

Több mint háromszáz embert vettek őrizetbe vasárnap az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök távozását követelő újabb tüntetéseken a fehérorosz fővárosban, Minszkben – közölte Aljakszandr Kupcsenyi minszki rendőrségi vezető.

“A Minszk területére vonatkozó tömegrendezvényekről szóló jogszabályok megsértése miatt több mint 300 embert őrizetbe vettek, akikkel szemben közigazgatási eljárást indítottak a közrend megsértése miatt tömegrendezvények szervezésével vagy megtartásával” – tudatta Kupcsenyi a minszki rendőrség honlapján megjelentetett közleményben.

A járvány miatt bevezetett hatósági tilalommal dacolva, vasárnap ismét ezrek vonultak Minszk utcáira, hogy Lukasenka lemondását követeljék. A legtöbb tiltakozó távoli lakónegyedekben menetelt, tapsolva, Fehéroroszországot éltetve, és az ellenzéki jelképnek számító fehér, középen vörös csíkos zászlót lengetve. Minszk utcáin katonai járműveket és vízágyúkat lehetett látni, amikor egyenruhás emberek – sokan közülük sisakot viseltek – rángatták ki a tiltakozó tömegből az embereket – derül ki szemtanúk beszámolójából és a közösségi médiában közzétett videofelvételekből.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

(MTI)

Kiemelt kép: Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők Minszkben 2020. december 6-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
MTI/AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik