Nagyvilág

Ellenzéki győzelmet jelez az exit poll Romániában

MTI/Kiss Gábor
MTI/Kiss Gábor

A tavaly óta ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) meglepetésszerű győzelmét vetíti előre a parlamenti választásokon a vasárnap esti urnazáráskor közzétett exit poll – írja az MTI. Eszerint a PSD másfél százalékponttal megelőzi a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL).

A szavazókörökből távozók nyilatkozatai alapján készült becslés a PSD-nek 30,5, míg a PNL-nek 29 százalékos eredményt jósol.

  • A rendszerkritikus USR-PLUS szövetség a voksok 16 százalékára számíthat.
  • A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok mintegy 5,7 százalékát szerezte meg.
  • Az exit poll szerint hét párt, köztük egy új nacionalista alakulat, a 5,2 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) lépheti át a parlamenti küszöböt.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható, soha nem tapasztalt érdektelenség övezte Romániában a parlamenti választásokat, amelyeken képviselőket és szenátorokat választ a következő négy évre az ország mintegy 19 millió szavazópolgára a kétkamarás bukaresti parlamentbe. Helyi idő szerint 19 óráig a belföldi választói névjegyzékben szereplő polgárok alig 29,8 százaléka adta le voksát. Négy évvel korábban – amikor rekordalacsony részvétellel zárult a voksolás – este hétig a jogosultak csaknem 37 százaléka szavazott.

Kiemelt kép: Szavazó az erdélyi Aranyosegerbegy iskolájában berendezett szavazókörzetben, a romániai parlamenti választásokon 2020. december 6-án. MTI/Kiss Gábor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik