Nagyvilág koronavírus

Az összeomlás szélén áll az egészségügy Bulgáriában

MTI/EPA/Vaszil Donev
MTI/EPA/Vaszil Donev

Bulgáriában az összeomlás szélén áll az egészségügy a koronavírus-helyzet miatt. Jelenleg Európa országai közül a lakosság arányában itt a legmagasabb a halálozási szám a járvány következtében: 100 ezer lakosból 25,4 fő – írja az Euronews.

Az okokról azt írják: a bolgár kormány a járvány második hullámának jelentkezésekor túl sokáig hezitált a fájdalmas korlátozó intézkedések meghozatalával, ugyanis „csak a múlt héten szánták rá magukat a részleges vesztegzár elrendelésére. November utolsó napjaiban 20 ezer új megbetegedést jelentettek be a 7 milliós országban, „a kórházak mára megteltek, az egészségügyi rendszer elérte teljesítőképessége határait.”

A Politico azt írja, hogy a jobboldali bolgár kormány a márciusban esedékes parlamenti választásokra tekintettel nem merte meghozni a népszerűtlen döntéseket, a nyáron tartott ellenzéki tömegtüntetések azt jelezték, hogy nő a balkáni országban az elégedetlenség az állami korrupcióval és a kormányzati járványkezeléssel kapcsolatban.

Kiemelt kép: A koronavírus-járvány miatt orrukat-szájukat védő ügyfelek sorban állnak egy szófiai munkaügyi hivatal előtt 2020. április 8-án. A járvány miatt elrendelt védekező intézkedések bevezetése óta mintegy 44 ezer ember vált munkanélkülivé Bulgáriában. MTI/EPA/Vaszil Donev

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik