Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump még egyszer meg szeretné semmisíteni a georgiai választási eredményeket

Donald Trump amerikai elnök választási kampánycsapata bírósági keresetet nyújtott be Georgia államban az ottani eredmény érvénytelenítéséért, amely már sokadik kísérletük arra, hogy megfordítsák az országos eredményt.

A kampánycsapat erről kiadott közleményében azt írja: sok georgiai szavazópolgár eskü alatt vallja, hogy csalás történt a választáson.

A keresetet annak ellenére nyújtották be, hogy a republikánus párti Brad Raffensperger, a választás lebonyolításáért felelős helyi főhivatalnok és több más tisztségviselő többször leszögezte: nincs bizonyíték arra, hogy a választásokon tömeges csalás történt, ami érdemben változtatna az eredményen.

Trump kampánycsapata és sok magánember is, aki őt támogatja, számos olyan bírósági keresetet nyújtott be szerte az országban, amelyben azt követelték helyi bíróságoktól, hogy érvénytelenítsék a választási eredményt, amely szerint a demokrata párti Joe Biden győzött. Ezekre eddig kilencmillió dollárt költöttek, amiből 2,3 millió ügyvédek és tanácsadók díja. Viszont 207,5 millió dollárt gyűjtött össze a kampánycsapat és a pártot vezető politikai bizottság támogatóktól a választás óta, hogy finanszírozni tudják az eredményt támadó jogi kereseteket. Ennek a pénzügyi alapnak a neve Hivatalos Választási Védelmi Alap.

Kedden jelentették be, hogy az állambeli választás eredményét vitató keresetet nyújtottak be a wisconsini legfelsőbb bíróságon. Azzal érveltek, hogy több mint 221 ezer levélszavazatot szabálytalanul töltöttek ki. Azt követelték, hogy a bíróság érvénytelenítse az egész ottani voksolást, és ne a helyi választási bizottság, hanem az állam törvényhozása döntse el, ki győzött.

A wisconsini törvényhozás mindkét házában a republikánusok vannak többségben. A bíróság azóta 4:3 arányban elutasította a keresetet.

Brian Hagedorn, a wisconsini legfelsőbb bíróság egyik olyan tagja, aki a kereset ellen ítélt, pénteken kijelentette: példa nélküli lett volna az amerikai történelemben, ha egy államban nem a választási bizottság, hanem a törvényhozás állapíthatja meg, hogy ki győzött.

Biden az amerikai elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg, Trump 232-t, és Wisconsin tíz elektori szavazatot ad annak a jelöltnek, amelyik az államban győz. A győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik