Nagyvilág

Iszonyatos pénzbe kerül Svájcnak az atomenergia kivezetése

Urs Flüeler / MTI/EPA
Urs Flüeler / MTI/EPA
Cserébe zöldül az ország, a közös Föld.

Svájcnak 23,8 milliárd svájci frankba (azaz úgy nyolcezer milliárd forintba) kerül majd az atomenergia fokozatos kivezetése. Ezt az illetékes kormánybizottság közölte péntek este.

Svájcban 2017 májusában döntöttek népszavazáson az atomenergia fokozatos kivezetéséről és a megújuló erőforrások erősebb támogatásáról; akkor a választópolgárok 58,2 százaléka támogatta a célt.

Amellett, hogy nem építhetők további atomerőművek, a meglévők egész addig működhetnek, míg a felügyeleti hatóság biztonságosnak minősíti őket.

Az első leállítás 2019 decemberében történt, amikor is bezárták a mühlebergi atomerőművet.

Négy reaktor van még üzemben Beznauban, Gösgenben és Leibstadtban.

A friss tájékoztatás szerint az atomerőművek leállítása 3,8 milliárd svájci frankot, a radioaktív hulladékok kezelése pedig további 20 milliárd svájci frankot emészt majd fel. Ezzel a költségek 372 millió svájci frankkal meghaladják az eredetileg tervezett kiadásokat.

Az atomenergia fokozatos kivezetésére a kormány egy leállítási és hulladékkezelési alapot hozott létre, amelybe az atomerőművek üzemeltetői fizetnek be. A költségeket ötévente újraszámítják független szakértők bevonásával.

Kiemelt kép: a Greenpeace aktivistái a Beznau atomerőmű bezárását sürgető transzparenseket helyeznek el a létesítmény külső falán 2014. március 5-én

Fotó: Urs Flüeler / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik