Nagyvilág koronavírus

Az ENSZ szerint a korona miatt 2021 humanitárius katasztrófába torkollhat 

Diego Azubel / MTI/EPA/
Diego Azubel / MTI/EPA/
Az oltással nem ér véget a vírus elleni küzdelem.

Az ENSZ Élelmezési Világalapjának (WFP) vezetője szerint a jövő év humanitárius katasztrófába torkollhat, sőt, az ENSZ megalapítása óta eltelt 75 év legsúlyosabb humanitárius válsága következik.Erről az ENSZ-közgyűlésnek a koronavírus-járványról tartott rendkívüli ülésszakán beszélt David Beasley, aki úgy fogalmazott:

az éhezés több tucatnyi országban már az ajtón kopogtat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pedig azt hangsúlyozta: Egyszerűen nem fogadhatjuk el, hogy a szegényeket a gazdagok eltapossák a védőoltásért való tülekedésben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz 4,3 milliárd dollár azonnali befizetését sürgette a vakcinamegosztó programba.

Beszélt arról is, hogy az utóbbi hetek vakcinakísérleteinek kedvező eredményei révén „a fény az alagút végén egyre erősebb”.

Viszont:

Az oltás nem szünteti meg a világjárványt kiváltó sebezhetőségeket. Nincs védőoltás a szegénység, az éhség ellen. Nincs védőoltás az egyenlőtlenségek és az éghajlatváltozás ellen. Amikor a világjárvány véget ér, meg súlyosabb kihívással fogjuk szemben találni magunkat, mint a kezdete előtt.

Tedrosz szerint a világjárvány még sokáig eltart; az állampolgárok és a kormányok döntései határozzák meg rövid távon annak alakulását, illetve a pandémia utáni helyzetet.

Emlékeztetett, hogy jelenleg számos országban erőteljesen terjed a vírus, ami hatalmas nyomást gyakorol a kórházakra, az intenzív osztályokra és az egészségügyi dolgozókra.

A Pfizer amerikai gyógyszergyár és a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett védőoltást szerdán engedélyezte Nagy-Britannia, amely így elsőként kezdi meg a világban a tömeges oltást.

Az új típusú koronavírussal világszerte eddig 65 millió ember fertőződött meg igazoltan, a vírus okozta betegségnek több mint 1,5 millió halottja van.

Kiemelt kép: Arcpajzsot viselő táncos Bangkokban 2020. december 4-én.
Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik