Nagyvilág koronavírus

Karantént és online oktatást javasol az Európai Bizottság az ünnepek alatt és után

Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Az uniós testület szerint azonban a külföldi utazás nem fokozza jelentősen a járvány terjedésének kockázatát.

Az Európai Bizottság szerdán koordinált fellépésre és az egészségügyi rendszereik megerősítésére szólította fel az EU-tagállamokat, annak érdekében, hogy elkerüljék a koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulását a karácsonyi és újévi ünnepek alkalmával – írja az MTI.

A brüsszeli testület arra is felkérte tagországokat, hogy

  • fokozottabban ellenőrizzék a fizikai távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó rendeletek betartását,
  • legalább hétnapos karanténkötelezettséget írjanak elő az ünnepi családi találkozók előtt és után,
  • lehetőség szerint tiltsák be a tömegrendezvényeket, de átlátható szabályok mentén a kisebb rendezvényeket engedélyezzék,
  • hosszabbítsák meg az iskolások téli szünetét, vagy az ünnepek után írjanak elő online tanulást, ezzel is lassítva a járvány terjedését az iskolákban.

A brüsszeli vezetés szerint az egészségügyi intézményeket fel kell készíteni az ünnepek után lehetséges túltelítettségre, fokozni kell a védőfelszerelések mennyiségét és megerősíteni a tesztelési kapacitásokat. A bizottság továbbá készen áll arra is, hogy támogassa a tagállamokat oltási programjuk kidolgozásában.

Az uniós testület szerint a külföldre utazás az ünnepek alatt nem fokozza „jelentős mértékben” a fertőzés terjedésének kockázatát. Óva intett viszont, a személyes részvételtől az ünnepekhez kapcsolódó egyházi rendezvényeken, a bizottság ehelyett az eseményekről szóló rádió-, tévé- és online közvetítések követését ajánlja.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik