Nagyvilág

Kolumbiában naponta 37 gyerek válik szexuális bántalmazás áldozatává

MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzmán Jr
MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzmán Jr

A Kolumbiában bántalmazott gyerekekre és a latin-amerikai ország áldozatvédelmének hiányosságaira hívta fel a figyelmet az Aldeas Infantiles SOS Colombia nevű civil szervezet hétfőn, felszólítva egyúttal az ország vezetését, tegyen többet a gyerekek védelme érdekében.

A szervezet aktivistái Bogotá főterén ezer gyerekjátékot helyeztek el, Angela Rosales, a szervezet vezetője szerint így kívántak emlékeztetni az országban bántalmazott gyerekekre. Rosales újságíróknak azt mondta, a latin-amerikai országban kritikus méreteket öltött a gyerekbántalmazások száma, jóllehet a megelőzésre továbbra sincs elég erőforrás.

A kormány adatai szerint az országban naponta több mint 37 gyerek válik szexuális bántalmazás áldozatává, akiket a hatályos jogszabályok értelmében a vizsgálat idejére kiemelnek a családjukból.

Rosales bírálta ezt az eljárást, és hangsúlyozta, hogy bántalmazás gyanúja esetén a bántalmazót kell kiemelni a családból, nem pedig az áldozatot, aki így kétszeresen is abúzust szenved.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen ügyben már több mint 30 ezer gyereket választottak el családtagjaiktól, akikről a gyermekvédelem nem tud megfelelően gondoskodni. Miközben a szervezet adatai szerint a gyerekeket szexuálisan bántalmazó felnőtteknek csupán hét százalékát ítélik el, és az állam arányaiban többet fordít a börtönben ülőkre, mint a gyermekvédelem támogatására.

Azt is felróják továbbá, hogy az ilyen jellegű ügyekben a nyomozás túl lassan halad, a jelentés pedig több példát is említ, ahol évek teltek el az ítéletig. Az aktivisták rámutatnak arra is, hogy a szigorúbb törvények vélhetően több embert tartanának távol az országban a gyerekbántalmazástól, illetve kiemelik annak fontosságát, hogy a gyerekekkel megismertessék a jogaikat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzmán Jr

Ajánlott videó

Olvasói sztorik