Nagyvilág

Nagyot buktak Bolsonaro emberei a polgármester-választáson

Andre Coelho / AFP
Andre Coelho / AFP
Mindössze öten nyertek, ők sem jelentős városban.

Brazília 57 városában, köztük 18 szövetségi állam fővárosában tartottak polgármester-választást vasárnap, amely teljes kudarcot hozott Jair Bolsonaro brazil elnök pártfogoltjai számára. Az MTI beszámolója szerint mindössze öten nyertek, de egyikük sem jelentősebb városban.

A szélsőjobboldali Bolsonaro számára a legnagyobb balsikert a Rio de Janeiró-i választást hozta, ahol Marcelo Crivella polgármester veszített az újrainduló jobbközép elődje, Eduardo Paessel szemben. Crivella a voksok 36, míg vetélytársa a 64 százalékát szerezte meg. Az evangélikus lelkész Crivella az újraválasztáshoz támaszkodott Bolsonaro támogatására.

Nagy vereséget jelent az államfő számára az ország ötödik legnagyobb városában, Fortalezában tartott választás is, ahol, rácáfolva a közvélemény-kutatásokra, a kevéssé ismert balközép jelölt, Sarto Noagueira három százalékkal több szavazatot szerzett az elnök pártfogoltjánál, Wagner Gomesnél.

Az ország legnépesebb városában, a 12 milliós Sao Paulóban az államfő jelöltje, Celso Russomanno a voksok mindössze tíz százalékát kapta meg az első fordulóban, a negyedik helyen végezett, ezért kiesett. A vasárnapi második fordulóban az államfő két bírálója szállt versenybe, és végül a hivatalban lévő jobbközép polgármester, Bruno Covas jelentős szavazattöbbséggel ismét győzött.

Bolsonaro jelöltjei súlyos vereséget szenvedtek a második fordulóban Belo Horizonte, Recife és Manaus városában is, továbbá a Sao Paulo állam egyik legjelentősebb városában, Santosban. Azon 78 jelölt közül, aki még az államfő nevét is feltüntette a szavazólapon, csak egy jelöl tudott győzni, és ő nem más, mint az államfő fia. Carlos Bolsonarót – aki az apja közösségi médiabeli csapatának kulcsfontosságú embere – újraválasztották a riói városi tanácsba, de a rá leadott voksok közel harmadától elesett a négy évvel ezelőtti választáshoz képest.

Carlos Melo politikai elemző szerint a két év múlva újra elnöki babérokra pályázó Bolsonaro egyértelműen a polgármester-választás legnagyobb vesztese, nem tudta megerősíteni jelöltjeit, mintha figyelmen kívül hagyta volna a választást, amivel ő gyengült, erősödtek viszont azoknak a parlamenti pártoknak a pozíciói, amelyekkel tárgyalnia kell.

Brazíliában a súlyosbodó koronavírus-járványhelyzet, a választásokat kísérő erőszakcselekmények (egy gyilkosság is történt), a jelöltek elleni támadások megszaporodása közepette bonyolították le a polgármester-választást. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a koronavírus-fertőzöttek számában Brazília a világon a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és India után, csaknem 6,3 millióan kapták el a vírust. A halálos áldozatok számát illetően pedig a második, 172,8 ezer ember halt bele a fertőzés okozta betegség szövődményeibe. Bolsonaro maga is átesett a betegségen, de sok bírálat érte amiatt, hogy alábecsülte a járványveszélyt, és ellenezte a gazdasági tevékenység korlátozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik