Nagyvilág koronavírus

Az osztrákok több mint fele részt venne a tömeges tesztelésen

Ausztriában a lakosok több mint fele hajlandó részt venni abban a jövő héten induló, az egész országra kiterjedő antigén-tesztelésben, amelynek célja, hogy teljesebb képet kapjanak a lakosság koronavírus-fertőzöttségének mértékéről.

A Profil hírmagazin részére készült felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy biztosan vagy valószínűleg részt fog venni az országos antigén-tesztelésben. Az akció december 2-án kezdődik Bécsben.

Az Unique közvélemény-kutató felmérése szerint jelenleg Ausztriában minden ötödik ember utasítja el kategorikusan, hogy részt vegyen egy koronavírusteszten. További 17 százalék foglalt úgy állást, hogy inkább nem vetné alá magát a tesztnek.

Sebastian Kurz osztrák kormányfő mindenkit arra buzdított, hogy menjen el, és teszteltesse magát. Mint mondta, minél magasabb lesz a részvétel, annál több tünetmentes fertőzöttet azonosíthatnak be, és annál nagyobb az esélye, hogy sikerül megszakítani a fertőzési láncolatokat.

Az észak-olaszországi Dél-Tirol régióban jelentős részvétellel lebonyolított tömeges teszteléssel sikerült a vírus terjedése szempontjából kulcsfontosságú reprodukciós rátát 1,4-ről 0,5-re csökkenteni. Az osztrák kormány emellett hasonló jó példaként emlegeti a szomszédos Szlovákiában lefolytatott országos koronavírustesztelést is.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik