Nagyvilág

Norvégia kiadja Franciaországnak az 1982-es párizsi zsidó negyedben történt merénylet elkövetőjét

Jacques DEMARTHON / AFP
Jacques DEMARTHON / AFP

A norvég kormány pénteken jóváhagyta annak a férfinak a kiadását Franciaországnak, aki a gyanú szerint az egyik végrehajtója volt a Párizs zsidó negyedében 1982-ben elkövetett antiszemita merényletnek, amelyben hat ember vesztette életét és 22 sebesült meg – írja az MTI.

Erről számolt be az AFP francia hírügynökség a norvég elhárításra (PST) hivatkozva. A döntés a minisztertanács ülésén született, fellebbezésnek ellene nincs helye, és 10 napon belül végre kell hajtani – mondta az PST szóvivője az AFP-nek.

A gyanúsított panasszal élt kiadatása ellen, amelyet azonban az ülésen elutasítottak.

Az igazságügyi minisztérium a norvég és francia rendőrség közötti megállapodás értelmében elrendelte a kiadatást, a döntést tíz napon belül végre kell hajtani

– mondta Annett Aamodt, a PST szóvivője.

A norvég rendőrség szeptemberben közölte, hogy letartóztattak egy férfit, aki a gyanú szerint az egyik végrehajtója volt az 1982-es párizsi antiszemita merényletnek.

A gyanúsított, az 1991 óta Norvégiában élő Valíd Abdul-Rahmán Abu Zájed kiadatását Franciaország több éve követelte. A férfi tagadta érintettségét a támadásban, amelyet a Palesztinai Felszabadítási Szervezetből kivált Abu Nidal terrorcsoport (más néven a Fatah Forradalmi Tanács) tagjainak tulajdonítottak.

Aamodt akkor elmondta, hogy a francia hatóságok kérték a letartóztatott férfi kiadatását, amelynek lehetőségét vizsgálták a norvég hatóságok.

A merényletet 1982. augusztus 9-én követték el Párizs zsidó negyedének, a Marais-nak a legforgalmasabb utcájában, a kóser éttermeiről és zsidó cukrászdáiról híres Rosiers utcában. Ebédidőben bedobtak egy gránátot a Jo Goldenberg nevű étteremben ebédelő mintegy ötven vendég közé, majd két fegyveres tüzet nyitott rájuk. A három percig tartó támadásban hatan meghaltak és 22-en megsebesültek. A kommandó tagjai ezután a Rosiers utcán végig rohanva menekültek el, ahol lengyel gyártmányú WZ63-as típusú géppisztolyaik tölténytárait a járókelők felé tartva ürítették ki. A Paris Match című lap szerint a merényletet ketten követték el, a harmadik férfi pedig logisztikailag segítette őket, de a támadásban nem vett részt.

A merényletet egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a francia rendőrség annak idején is azt gyanította, hogy Abu Nidal csoportjának tagjai követték el a támadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik