Nagyvilág

Ursula von der Leyen: A magyar és a lengyel kormány forduljon az Európai Bírósághoz

Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP
Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Ursula von der Leyen az Európai Tanács december 10-10-i csúcstalálkozójáról szóló vitában többek közt beszámolt a képviselőknek a brexit-tárgyalások állásáról és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményekről, közölték az Európai Parlament honlapján.

Az Európai Bizottság elnöke felszólította a magyar és a lengyel kormányt, hogy ne tartsák vissza a helyreállítási forrásokat az EU-s állampolgároktól. Mint mondta: ha a két kormány úgy véli, nincs összhangban a jogállamisági feltétel az uniós szerződésekkel, akkor forduljanak az Európai Bírósághoz.

Az MTI tudósítása szerint von der Leyen úgy fogalmazott:

Nem engedhető meg, hogy a segítségre szoruló európaiak milliói válasz és megoldás nélkül maradjanak. Az Európai Uniónak azokért is cselekednie kell, akik féltik a munkahelyeiket, beleértve Magyarországot és Lengyelországot is.

Mint mondta: „A legjobb az lenne, ha ezeket a kételyeket mihamarabb meg lehetne szüntetni”. Hozzátette: az Európai Unió zöld jelzést vár az Európai Parlamenttől a hosszú távú költségvetés és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alappal összefüggésben.

Kapcsolódó
Orbán meg tudja nyerni az uniós vétóval kapcsolatos harcot, de annak súlyos ára lesz
Van, aki hamarabb hátrálhat meg, mint a magyar miniszterelnök, amivel Orbán számol is. A következmények viszont beláthatatlanok lesznek, mert akkor mostantól bármikor lehet a vétóval zsarolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik