Nagyvilág

Szijjártó bekérette a nagykövetet, miután kiderült, hogy egy magyar miniszteri biztost három évre kitiltottak Ukrajnából

Szijjártó Péter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatója Kijevben június 25-én.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Szijjártó Péter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatója Kijevben június 25-én.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Bekérették kedden a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, miután Grezsa István miniszteri biztost nem engedték be Ukrajnába – közölte a tárca. Szijjártó Péter nyilatkozatában elmondta: a történteket kikérték maguknak, és a nagykövetnek átadták tiltakozásukat.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, derült égből villámcsapásként érte őket a hír, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost arról tájékoztatták: három évre kitiltották Ukrajna területéről.

A miniszter azt mondta, két és fél héttel ezelőtt telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel (vele látható kiemelt képünkön), és abban maradtak, hogy maguk mögött hagyják az ukrán helyhatósági választások után előállt feszültségeket. Ehhez képest Grezsa István kitiltása nem a barátkozás szándékára utal – állapította meg. Hozzátette, a feszültségek akkor kezdődtek, amikor az előző ukrán elnök hivatali ideje alatt elvették a kárpátaljai magyaroktól az anyanyelven való tanulás lehetőségét. Azt is megjegyezte, hogy több tízmilliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztési programokat Kárpátalján: óvodákat, iskolákat, kulturális intézményeket újítottak fel, kórházak működéséhez járultak hozzá, környezetvédelmi beruházásokat finanszíroztak.

Az ukrán külügyminiszter október 26-án jelentette be, hogy Ukrajna megtiltotta a beutazást területére két általa nem megnevezett magas rangú magyar tisztségviselőnek az ukrajnai helyhatósági választás alatt folytatott kárpátaljai agitációjuk miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik