Nagyvilág

Lengyelország kompromisszumot vár a jogállami mechanizmusban

Lengyelország azt reméli, hogy folytatódik a kompromisszumkeresése a hétéves uniós keretköltségvetés és a helyreállítási alap ügyében – jelentette ki Krzysztof Szczerski lengyel elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár pénteken, hangsúlyozva egyúttal, hogy a soros német uniós elnökségnek el kellene ismernie a vétó létjogosultságát.

Szczerski az uniós tagállamok vezetőinek csütörtök esti videokonferenciájára reagált a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva. A kabinetfőnök szerint az uniós költségvetési csomagról szóló tárgyalások jelenleg „nagyon érzékeny fázisba” érkeztek.

A politikus a lengyel kormány munkája „első jó gyümölcsének” nevezte, hogy “ma mindenki a tárgyalások éjszakai újranyitásáról beszél”, és „senki sem próbálja ráerőszakolni” a többiekre saját álláspontját.

Szczerski egyebek között arra utalhatott, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós értekezlet után kijelentette: a legtöbb tagállam elégedett a jogállamisági mechanizmust is magában foglaló megoldással, mivel azonban néhányan nem támogatják azt, az ET továbbra is mindenki számára elfogadható megoldást keres.

A lengyel államtitkár szerint a német soros uniós elnökségnek el kellene ismernie „a vétó érvét”, taktikája a kompromisszumkeresés kell, hogy legyen a tárgyalások következő szakaszában. Emlékeztetett, hogy a költségvetési vita első szakaszában Hollandia is kilátásba helyezte a vétót.

A kabinetfőnök kifogásolta, hogy az Európai Unióban a jogállamiságot nem jogi, hanem politikai értelemben fogják fel. „Ez az oka a jelenlegi helyzetnek, ami elfogadhatatlan” – mondta. Hangsúlyozta, hogy a jogállamiság elengedhetetlen eleme a jogbiztonság.

Ha valamiért megbüntetnek, tudnunk kell, miért és milyen alapon. Ez pedig nincs meg, mert a brüsszeli érdekek és politikusok néhány éve elrontották az európai jogot

– jelentette ki Szczerski.

Mateusz Morawiecki kormányfő – aki a csütörtöki videoértekezleten megerősítette a lengyel álláspontot a költségvetési feltételrendszer elutasításáról – pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: Európa akkor nagy, ha a nemzetek Európája marad.

Az EU értéke az államok jogegyenlőségén, az alapszerződések betartásán, nem pedig az alapszerződéseket megkerülő rendelkezéseken alapul

– hangsúlyozta Morawiecki. Hozzátette: az EU nem lehet „kettős mércék, egyenlők és egyenlőbbek uniója”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik