Nagyvilág koronavírus

Kambodzsában kinyitnak a Szijjártó látogatása miatt bezárt iskolák

November 23-án újranyitnak a kambodzsai főváros, Phnompen iskolái, miután nem igazolódtak be az újabb koronavírus-járványgóccal kapcsolatos helyi félelmek a fertőzöttnek bizonyuló magyar külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció látogatása nyomán.

Az iskolák újranyitását a kambodzsai oktatási miniszter jelentette be Facebook-oldalán csütörtökön. A hatóságok egyben közölték, hogy ismét meg lehet tartani bizonyos rendezvényeket, például az esküvőket.

A helyi hatóságok aggodalmai azzal voltak kapcsolatosak, hogy Szijjártó Péternek november 3-i látogatását követően pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A miniszter látogatását követően a kambodzsai hatóságok több mint 1500 embert teszteltek le, elrendelték az iskolák és bizonyos boltok bezáratását. A magyar tárcavezető látogatásával kapcsolatosan azonban csak négy esetet azonosítottak. Karanténba vonult több kambodzsai kormányzati vezető, köztük Hun Szen miniszterelnök is. Hun Szen szerdán közölte, hogy negyedik és egyben utolsó vírustesztje is negatív lett, és csütörtöktől visszatér hivatali teendőihez.

Örömmel jelentem be, hogy a november 3-i incidens lezárult

– írta.

A délkelet-ázsiai országot eddig szerencsésen elkerülte a koronavírus-járvány, a hatóságok egyetlen halálos áldozatot sem regisztráltak, mindössze 304 fertőzöttet, akik közül 291-en már teljesen felépültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik