Nagyvilág

A szlovén kormányfő szerint újabb ország hagyhatja ott az EU-t

Janez Jansa szlovén kormányfő levélben fordult az EU vezetőihez, és a következő hétéves uniós keretköltségvetésről, valamint a helyreállítási alapról a júliusi EU-csúcstalálkozón született megállapodás betartására szólított fel, amelyet szerinte az Európai Tanács és Európai Parlament aláásott azzal, hogy a pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötötte – írja a helyi sajtóra hivatkozva az MTI.

A többek között Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett levelében Jansa azt írta: az EU-ban tiszteletben kell tartani a jogállamiságot, ugyanakkor felhívta a figyelmet: olyan „diszkreditív mechanizmusok”, amelyek nem független megítélésen alapulnak, hanem politikai indíttatásúak, nem nevezhetők jogállamisági eljárásoknak. „Szlovénia minden esetben (…) feltételek és kettős mérce nélkül támogatja a jogállamiság tiszteletben tartását” – tette hozzá a szlovén miniszterelnök.

A négyoldalas levélből a Politico is közölt részleteket, ezekben a szlovén kormányfő egy allegóriával érzékeltette az EU jövőjével kapcsolatos aggodalmait. Azt írta, az EU manapság egy viharos tengeren közlekedő hajókonvoj, amely előtt zátonyok és jéghegyek tornyosulnak, a júliusban elért történelmi megállapodás figyelmen kívül hagyása pedig olyan, mintha egy jéghegy felé tartó hajón az étlap miatt veszekednének.

Ha pedig az unió mégis ragaszkodni fog a jogállamisági mechanizmushoz, „akkor már csak arra várhatunk, hogy a következő hajó is elhagyja a konvojt”. Noha Jansa nem nevezte néven, mely országok hagyhatják ott szerinte az unió kötelékét, nyilvánvalóan Magyarországra és Lengyelországra utalt.

Ez a fal, ameddig elment Orbán
Csődöt mondott az unió megoldása a kezelhetetlen politikai konfliktusokra, a magyar miniszterelnök pedig sokak jóindulatát veszítheti el a vétójával.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik